Wel eens in Australië geweest?

Welke etiquette je hanteert, hangt af van het land dat je bezoekt. Mocht je op vakantie of voor zaken naar Australië gaan, dan is het verstandig om eerst de etiquette erop na te lezen. Ook al bevindt Australië zich aan de andere kant van de wereld, veel gebruiken zijn gelijk aan de gebruiken zoals we die kennen in Nederland, maar ben je keurig opgevoed dan irriteer je je wellicht aan het taalgebruik van de Australiërs. Ze kunnen soms namelijk wat onbeschoft overkomen. Woorden als bloody en bastard worden in Australië om de haverklap gebruikt, maar hebben dan ook geen negatieve betekenis. Vaak is het juist een hartelijke begroeting. Toch wordt er tegen vrouwen vaak subtieler gepraat. Jongeren gebruiken het f*** woord ook in Australië vaak, maar wordt door de oudere generaties ook hier niet gewaardeerd. Mocht je uit enthousiasme ook eens ongegeneerd willen vloeken, gebruik daarvoor dan niet dat woord.

In gesprek….

Australiërs zijn direct van aard. Ze verwachten dit ook van jou. Mocht je met iemand contact willen leggen, doe dit dan ook gerust. Australiërs vinden het prettig als je vrijuit praat, maar dan wel zonder op te scheppen. In Australië is sport het favoriete onderwerp, maar vragen stellen over de politiek of de Aboriginals mag ook. Daarnaast maken ze vaak en veel grapjes over hun eigen land en geschiedenis. Grappen maken over sport worden niet gewaardeerd, dit nemen de Australiërs zeer serieus. Wil je de klap op de vuurpijl slaan, maak dan vooral ook een hoop grappen over je eigen land en geschiedenis.

Hobby’s?

En of Australiërs die hebben! Barbecueën is de grootste culinaire hobby van elke Australiër. Er wordt overal waar je je maar voor kunt stellen gebarbecued. Wanneer je voor een barbecue wordt uitgenodigd, zorg er dan voor dat je van tevoren informeert bij de gastheer of vrouw of je wat vlees moet meenemen. Meestal wordt dit beleefd afgewimpeld en kun je volstaan met wijn of bier. In Australië zijn het de mannen die aan de barbecue staan, mocht je gevraagd worden om een handje mee te helpen, zorg er dan voor dat je het vlees slechts een keer omdraait en het bijna laat verkolen.
Ondanks dat Australiërs graag barbecueën, zijn er strenge regels op plekken waar dit door de hitte echt niet mag. Doe dit dan ook echt niet, want het is levensgevaarlijk en bovendien riskeer je een fikse boete.

Wat eten we vandaag?

De Australische keuken is een bonte mix van verschillende stijlen. En staat beter bekend als Mod-Oz, dit staat voor modern Australian. Op een menukaart kun je misschien voor ons wat vreemde gerechten zien staan. Onder andere emoesteak, struisvogelfilet en kangoeroestaart zijn gerechten die in Australië veel voorkomen. Wil je echt iets bijzonders proberen, maak dan een trip door de outback. Daar kun je de keuken van de Aboriginals of de bush tucker ontdekken. Deze keuken bestaat vooral uit gerechten die zijn samengesteld uit planten en dieren die uit de woestijn komen (larven of slangen). Lust je iets echt niet, laat je afkeer dan niet al te duidelijk merken.

Hoe…..?

Je eerst indruk is misschien dat het er nogal nonchalant aan toegaat. De gebruiken zijn vooral Amerikaans. Snijden wat gesneden moet worden en vervolgens met de vork in de rechterhand eten. Chinees wordt met stokjes gegeten en in de trendy, hippe en deftige restaurant in de grote steden tafelen ze in stijl en met westerse tafelmanieren.
In sommige restaurants is het toegestaan je eigen wijn mee te nemen. Er staat dan BYO in gidsen of aan de ingang aangegeven. Je betaald dan slechts een vast bedrag dat soms per fles of per gast gerekend wordt.

Mocht je een bezoek brengen aan een café en ‘It’s your shout!’ toegeroepen worden, verzeker je dan dat je niet ineens van plan was om te vertrekken. Je kunt je anders niet meer vertonen. Het betekent namelijk dat het jou beurt is om een rondje te geven. En hier mag je dan niet proberen onderuit te komen.

Het landschap

In Australië zijn toeristen meer dan welkom, maar er wordt wel verwacht dat vreemden respect tonen voor de mens, de plaatselijke gebruiken en de natuur. Het land kent dan ook veel natuurlijke rijkdommen, met zeldzame dieren en plantensoorten. Aangezien het in Australië soms nogal warm kan zijn, is er extra voorzichtigheid gevraagd voor de natuur. Zonnen doen zij zelf zelden of nooit. Mochten ze toch in de zon zitten, dan beschermen ze zichzelf met een hoed of zonnecrème.