Aan tafel!

Ongeacht of je in een restaurant of bij iemand thuis bent, gelden er etiquette over hoe je je dient te gedragen aan tafel. Toch kan het schelen of je in een chic restaurant zit of de pub om de hoek. In minder formele situaties kunnen sommige etiquette achterwege blijven. Toch is het belangrijk om de verschillende etiquette in je achterhoofd te houden. Opeenvolgend enkele plaatsen van minder formeel, naar formeel. Afspraken die gelden bij de minder formele gelegenheden gelden automatisch bij een gelegenheid die daarop volgt.

Afspraken thuis

In een informele situatie zoals thuis, gelden vaak ook bepaalde afspraken, die vooral bij de opvoeding van kinderen extra aandacht krijgen. Een belangrijke afspraak is bijvoorbeeld aan tafel blijven zitten totdat de laatste klaar is met eten. Toch wordt dit in vele gezinnen niet toegepast, omdat dit voor kinderen vaak niet haalbaar is. Kinderen hebben een kortere spanningsboog en hebben vaak geen behoefte aan lang natafelen, terwijl ouders na een lange dag werken en elkaar niet gezien te hebben, dit juist wel graag doen. Waar ligt de grens? Wellicht is de regel om de hele maaltijd aan tafel te blijven zitten en vragen of je van tafel af mag als je klaar bent met eten de beste middenweg. Zo blijft de sfeer tijdens het eten gezellig en kunnen ouders nog even natafelen, terwijl de kinderen nog even kunnen spelen. Andere belangrijke afspraken zijn handen wassen en naar het toilet gaan voordat er gegeten wordt, eten met bestek, vragen om dingen die aan de andere kant van de tafel staan door te geven en niet praten met een volle mond. Enkele minder bekende afspraken zijn, je mond afvegen voordat je drinkt, het bestek op de juiste manier rangschikken, ook het bestek voor het toetje klaarleggen en ook bijvoorbeeld niet opstaan voor de telefoon die rinkelt. In de thuissituatie zijn het daarbij vooral de ouders die in belangrijke mate bijdragen aan het goede voorbeeld dat zij zelf geven. Sommige dingen kunnen juiste thuis wel, terwijl die buiten de deur een echte taboe zijn. Enkele voorbeelden daarvoor zijn, je eten blazen, prakken, veel opscheppen, je bord leegschrapen of zout strooien voor te proeven.

Maar als je te gast bent bij iemand anders….

Vaak is bij iemand anders thuis eten ook een informele situatie, toch gelden hier andere regels dan in je eigen huis. Zo is het belangrijk om te wachten met eten totdat de gastheer/vrouw begint met eten of aangeeft dat er begonnen mag worden. Voedsel hoort eerst goed gekauwd en geslikt zijn alvorens er een slok van het drinken genomen mag worden. Mocht het tijdens het eten toch nodig zijn om van tafel te gaan, excuseer je dan. De reden wordt op zo’n moment nooit gezegd of gevraagd. Indien je klaar bent met een gerecht, doe dan de soeplepels, theelepels en dessertlepels aan de rand van je bord. Deze mogen nooit in je kom of kop blijven staan. Verder is het ook belangrijk om je bord op de plek te laten staan waar die stond en om borden en kommetjes niet te gaan stapelen.

In een restaurant

In een restaurant is het gebruikelijk om te wachten tot je een tafel aangewezen krijgt, toch kan het voorkomen dat er in een buurtrestaurant zelf een tafel gekozen mag worden. Officieel is dit niet correct en horen klanten altijd verwelkomd te worden. Mocht niemand naar je toe komen dan zoek je zelf een tafel en ga je zitten. Tijdens het serveren blijf je recht zitten. Serveren van voedsel gebeurd links (behalve soep) en afruimen gebeurt dan rechts. Dranken worden altijd rechts geserveerd. Na het bestellen wordt overbodig bestek afgeruimd of extra bestek bijgelegd. Het bestek wordt altijd van buiten naar binnen gebruikt. Je servet ligt tijdens het hele diner op je schoot. Afhankelijk van de grootte van de servet vouw je deze helemaal uit of laat je hem dubbel gevouwen met de open kant naar je toe. Na het diner leg je de servet links voor je op tafel, nooit in je bord. Voor het wenken van een ober hoor je je hand te heffen vanuit je oksel. Uitgebreid zwaaien of knippen met je vinger is niet gepast. Smakelijk eten zeggen of vragen of het gesmaakt heeft is dat ook niet, omdat dit suggereert dat er twijfel over het eten kan bestaan. Beter is het om te vragen of alles naar wens is, op zo’n moment kunnen er irritaties geuit en weggenomen worden. Mochten er dingen zijn die ongewenst zijn, dat kunt u de ober hier zo onopvallend mogelijk van op de hoogte brengen. Ook betalen dient zo onopvallend mogelijk te geschieden. Verdere tafelmanieren lijken op die bij een informeel etentje bij iemand thuis.