Een avondje in het theater

Theater was al in de tijd van het Romeinse Rijk voor alle lagen van de samenleving. Toch was er wel verschil, dat verschil zien we ook nog in de huidige theater etiquette terug. In een amfitheater werden de onderste rijen voorbehouden aan de hogere klassen en mochten de mensen van het gewone volk plaats nemen in de rijen daarboven.

Rangindeling

Ook nu nog zijn de plaatsen dichtbij het podium een stuk duurder dan de plaatsen elders in het theater. Daarmee wordt indirect nog steeds een klassenverschil mee aangeduid.

Wat te dragen

De dresscode voor een avondje uit in het theater was voor de dames altijd een avondjurk. Al hoewel dat niet meer officieel wordt toegepast, is een avondje theater voor de meesten pas echt compleet met de juiste kleding. Jeans en een simpel T-shirtje wordt tijdens een avondje in een theater dan ook niet snel gedragen. Casual kleding met een beetje flair kan prima, maar wil je het ultieme theatergevoel hebben, draag dan iets chic.

De grap van de avond

Een van de dingen waar cabaretiers, toneelspelers, muzikanten en theatermakers een gruwelijke hekel aan hebben, zijn laatkomers. Menig cabaretier maakt dan ook een vocale grap op het moment dat er mensen te laat binnen komen. Wil je er dus zeker van zijn dat je niet aangesproken wordt, zorg er dan voor dat je op tijd bent. Voor aanvang van het theater wordt er altijd koffie of thee geserveerd. Ook dineren in het theaterrestaurant of bij een restaurant in de buurt is een van de mogelijkheden.

De avond begint…

Eten of drinken tijdens de voorstelling is in de meeste theaters niet toegestaan, vaak staat op de deur van de zaal aangegeven of dit wel of niet mag. Bij betreden van de zaal, zorg je dat je het stoelnummer op je ticket weet en de juiste stoel opzoekt. Mocht je voor anderen langs moeten lopen, loop dan met je gezicht naar de mensen die voor je op staan of hun benen intrekken, gericht.
Mocht je bekenden in de zaal zien, zwaai dan om de aandacht te trekken. Schreeuw of roep niet. Als je je plek eenmaal gevonden hebt, ga dan zitten en zorg ervoor dat je geen spullen op de stoel voor of naast je neerlegt. Voeten of benen op de stoel voor je leggen is echt uit den boze. Laat dit dan ook uit je hoofd. Een stoel is om te zitten en niet bedoeld als voetensteun. Vanaf het moment dat de lichten gedoofd worden, wordt er verwacht dat je stil bent. Zet je mobiele telefoon dan ook op tijd uit en maak geen foto’s tijdens de voorstelling.
Ook probeer je praten te beperken en als het echt noodzakelijk is dit op een fluistertoon te doen. Ander lawaai zoals het uitpakken van een papiertje kan de toneelspelers uit hun concentratie halen, probeer dit dan ook te vermijden of neem iets mee dat niet kraakt, zoals een rolletje pepermunt.
Tijdens de voorstelling wordt van iedereen verwacht dat ze redelijk stil blijven zitten en dus ook niet de zaal uit lopen voor het toilet. Weet je dat je hier moeite mee hebt, zorg er dan voor dat je nog even gaat voor de aanvang van de voorstelling en drink niet te veel.
Is de voorstelling afgelopen dan applaudisseer je, sta op als je het echt heel goed vond en loop pas weg na het applaus.