Wie betaalt de bruiloft?

Tegenwoordig is alles mogelijk. Kijken we terug in de geschiedenis dan zien we al in de tijd van de Romeinen dat bruiloften betaald werden door de ouders van de bruid. Daarbij moesten de ouders van de bruid naast de kosten voor de bruiloft ook nog een bruidsschat betalen. Mede om die reden waren mensen vroeger blijer met het krijgen van een jongen, ze kostten simpelweg minder.

Hoe gaat het nu?

Tegenwoordig is het niet meer zo vanzelfsprekend dat de ouders meefinancieren. Gelukkig voor de ouders van de bruid is dit inmiddels achterhaald. Toch wordt er ook tegenwoordig nog een flinke financiële bijdrage geleverd door zowel de ouders van de bruid als de ouders van de bruidegom. Om er van tevoren zeker van te zijn dat dit geen verontwaardigingen veroorzaakt, is het van belang deze keuze bij de ouders te laten, ook omdat dit niet binnen elk budget toereikend is. Het is tegenwoordig een vrije keuze van de aanstaande bruid en bruidegom om te trouwen en het is met deze verandering ten opzichte van vroeger dan ook niet fair om je ouders om een bijdrage te vragen.

De eigen keuze

Stelletjes voelen zich vaak toch prettig en kiezen er zelf voor om alles zelf te betalen, omdat ze hiermee ook de controle zelf houden. In dit geval kan het ook zo zijn dat ouders heel graag mee willen betalen aan de bruiloft. Mocht dit het geval zijn dan mag je deze bijdrage nooit weigeren. Ook al denk je daarbij de laatste buffer van je ouders aan te slaan. Het is voor jullie ouders een vreugdevolle dag en ze zullen dan ook graag een belangrijke rol willen spelen.

Of je ouders nu de hele bruiloft of een bijdrage willen betalen, je kunt er als stel ook voor kiezen om samen met je ouders om de tafel te gaan zitten. En te bekijken of ze en hoeveel ze gaan bijdragen aan jullie huwelijk. Uiteindelijk wordt het dan ook voor het aanstaande bruidspaar makkelijker om de rest van het budget sluitend te krijgen.

Een budget

Aangezien een bruiloft nog al veel geld kan kosten, moet je daarom in ieder geval een budget opstellen, voordat je een designjurk uitkiest en een gastenlijst opstelt. De financiële kant van het huwelijk is daarmee dus niet meer zo onderhevig aan vaste etiquette zoals vroeger.