Ni hoa, in China

De begroetingsregels in China zijn voor mannen en vrouwen hetzelfde. Wil je iemand op de juiste wijze begroeten, zeg dan gewoon ‘Ni hoa’, geef een lichte handdruk en knik even kort met je hoofd. Het hoofd even buigen, wordt hier zeer gewaardeerd. Mocht je aan een groep voorgesteld worden, zorg er dan voor dat je iedereen een hand geeft. Legt iemand dan zijn linkerhand op de handdruk dan is dit een teken van hartelijkheid. Ook zie je soms dat ze hun ogen neerslaan als respect voor jou.

Zakelijke begroeting

Bij een zakelijke begroeting gelden dezelfde regels zoals hierboven, alleen worden er ook direct visitekaartjes uitgewisseld. Bij het geven van je eigen visitekaartje dien je deze met beide handen uit te reiken. Het kaartje van de zakenpartner dien je aandachtig te bekijken voor je deze opbergt. In China is het gebruikelijk dat eerst de achternaam en als tweede de voornaam genoteerd staat. Bij een eerste ontmoeting, maar ook bij die daarna noem je de titel wanneer die voor de naam staat. Pas wanneer je gesprekspartner zelf aangeeft hoe je hem anders aan mag spreken, doe je dat.

Emoties

Aziaten zijn het niet gewend hun emoties te tonen. Bij een ontmoeting of afscheid zullen ze dit dan ook nooit doen. Behalve wanneer je iemand heel goed kent, is iemand aanraken taboe. Openlijk flirten wordt niet geapprecieerd en druist tegen alle regels van fatsoen in. Toch zie je dat het typisch voor Chinezen is dat ze heel dicht bij je komen staan. Voor hen is dat heel gewoon, het heeft dan ook geen zin om achteruit te gaan, want ze komen gewoon weer een stapje dichterbij. Ook in bussen en metro’s duwen en porren mensen heel wat af, een excuus hoef je dan ook niet te verwachten. Ook voordringen doen ze alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dit is het voor hen dan ook.

Kledingvoorschriften

Veel schelen de kledingvoorschriften niet met het westen, toch zijn er enkele dingen die je in acht moet nemen:

  • Je kunt beter geen shorts dragen, dus ook niet als toerist. Mannen dragen een lange broek en vrouwen een rok.
  • Bij zakelijke ontmoetingen dragen mannen een pak en mag de stropdas niet ontbreken. Als het erg warm is, kun je zonder jasje en met een hemd met korte mouwen af. De stropdas is echter wel een vast item.
  • Vrouwen kunnen kiezen tussen een mantelpak, een broekpak of een jurk met een jasje.
  • Opvallende juwelen en diepe halsuitsnijdingen of minirokken dient men te mijden.
  • De bruids- en rouwkleuren zijn rood en wit. Deze kleuren kun je dus beter niet voor jurkjes gebruiken.
  • Als vrijetijdskleding worden er zowel door mannen als vrouwen veel jeans gedragen.
In gesprek met een Chinees

Een praatje maken gaat in China al snel niet meer over koetjes en kalfjes. Er worden al snel hele open en persoonlijke vragen in een gesprek gesteld. Dat de chinezen geen privacy kennen is wel duidelijk, aangezien er zelfs geen Chinees woord voor bestaat. Geen antwoord geven op de meest persoonlijke vragen zorgt al snel voor achterdocht bij de ander. Probeer dus altijd een antwoord te verzinnen.
Er wordt niet alleen van jou verwacht dat je vragen beantwoord, er wordt ook van je verwacht dat je zelf vragen stelt aan de ander. Zo laat je de ander blijken dat je interesse toont en hebt in de ander en graag een vriendschapsband wil scheppen. Onderwerpen die gewaardeerd worden zijn onder anderen: de verschillen tussen China en je eigen land en de economische vooruitgang van hun land. Onderwerpen waar je beter niet over kunt beginnen zijn; politiek, bureaucratie, mensenrechten, seks en Taiwan.
Voor je over zaken praat is een persoonlijk gesprek een must. Uit een eerste gesprek zul je dan ook niet snel een deal halen. Chinezen leven in het nu en vinden het contact dat ze opbouwen belangrijker dan contracten die gemaakt worden. Maak je gebruik van spreadsheets, presentaties etc. zorg er dan altijd voor dat je ook een vertaling hebt in het Mandarijn.

Lichaamshouding en tafelmanieren

Wil je laten zien dat je weet hoe het hoort, houdt dan vooral de volgende voor ons echte taboes in acht:

  • Boer, rochel, smak en spuw tijdens het eten
  • Deponeer botjes en graten in goedkope restaurants op de grond
  • Eet met je ellebogen op de tafel
  • Praat met je mond vol
  • Proef van andermans bord

Typische voorbeelden van een juiste lichaamshouding zijn:

  • Zit mooi rechtop en kruis je benen niet
  • Wijs mensen niet aan, ook niet met je hoofd of voet
  • Haal je schouders niet op, dit betekent namelijk dat je de ander minacht en weinig respecteert. Het heeft dus niets te maken met iets niet weten.
  • Wil je zeggen dat iets prima was, steek dan je beide duimen in de lucht.

Tafelen gebeurt ten aller tijde aan tafel, staand eten wordt niet gewaardeerd. Eten doe je ook nooit alleen, maar het liefst met heel veel andere mensen. Hoe meer mensen hoe meer gerechten er op de tafel geserveerd worden. De gerechten komen dan op een ‘lazy daisy’ (ronde draaischijf), waar je van alle gerechtjes een beetje neemt. Mocht je naast de gastheer zitten en je krijgt iets in je kommetje aangereikt dan wil hij daarmee zijn respect voor je tonen. Rijst en noedels worden pas na alle gerechten geserveerd. Het is een belediging voor de kok als je er al eerder om vraagt, terwijl er zoveel andere lekkere dingen op tafel staan. Als afsluiter krijg je soep en een schaaltje met stukjes fruit. In China worden geen servetten gebruikt, maar krijg je vooraf en aan het einde een vochtig warme doek om je mond mee te deppen.