Eet- en drinkgewoontes van de Italianen

Een noodzakelijke koffiecursus

De Italianen maken hun naam wel waar, het zijn dan ook echte koffiespecialisten. Een Italiaan komt namelijk pas tot leven bij de koffiebar, waar hij zijn eerste kopje koffie van de dag kan nuttigen. In Italië hoor je dan ook niet zomaar koffie te bestellen, maar dien je precies aan te geven wat voor koffie je wilt hebben.
Daarnaast kun je een keuze maken uit bestellen aan de counter en je koffie staand drinken of nuttigen aan een tafeltje op een terras. Let wel op het verschil in prijs, dit kan aan een terras soms het viervoudige zijn.

Caffe ristretto
Een extra kleine en sterke espresso (30 ml)
Espresso
Zoals we ‘m kennen met een mooie schuimlaag. Drink ‘m puur of met suiker
Cafe macchiato
Een espresso met een paar wolkje melk. Pas op dat je deze niet besteld als je eigenlijk latte machiato wilt.
Caffe doppio
Net als een espresso, maar dan met twee keer zoveel koffie en twee keer zoveel water
Caffe con panna
Een espresso, maar dan met slagroom
Caffe coretto
Een espresso met een scheutje grappa of sambuca. Deze koffie wordt als ochtendboost gedronken.
Caffe lungo
Een slappe koffie, door toevoeging van extra water. Lijkt op onze filterkoffie.
Cappuccino
Zoals we hem in Nederland kennen, maar dan wel bij een speciaalzaak. Denk erom, deze koffie wordt alleen tot 12 uur gedronken!
Caffe latte
Een echte ochtend koffie met veel melk en een zoete lekkernij erbij, helemaal af.
Latte macchiato
Warme melk met een kleine espresso en melkschuim.
Caffe freddo
Koude koffie waaraan vanille of suiker toegevoegd kan worden
Granita al caffe
Bevroren koffie in een ijscrusher klaargemaakt

Met deze koffiecursus op zak is een vervolg voor de etiquette omtrent de eetgewoontes een must. Italianen leven om te eten, je zult ze tijdens de maaltijd dan ook niet snel iets anders zien doen.
Ook als je zelf Italianen uitgenodigd hebt, verwachten ze dat je de nodige tijd in de voorbereidingen gestoken hebt. Zorg ervoor dat je start met een aperitivo op het terras. Dit kan een glas prosecco of een glaasje bitter zijn en vervolgens uitgebreid uitpakt voor het eten.

De opbouw van de maaltijd

In Italië zijn pasta’s en pizza’s geen hoofdgerecht. Wil je echt op zijn Italiaans lunchen of dineren, houdt dan de volgende volgorde aan:

     Antipasti, zeer gevarieerde keuze van onder anderen Italiaanse vleeswaren, ingemaakte groente, salade van zeevruchten en crostini.

 

     I primi, afhankelijk van het restaurant allerlei vormen en soorten risotto en pasta. Je kunt hiervan gerust een halve portie bestellen, maar alleen als het als voorgerecht bedoeld is.

 

     I secondi, dit is het hoofdgerecht en kan bestaan uit vlees of vis die slechts met een stukje citroen geserveerd wordt. De contorni (bijgerechten) bestel je er apart bij.

 

     Dolci, naast de bekende Italiaanse toetjes zoals tiramisu, kun je ook om kaas of fruit vragen.

 

     Caffe o digistivo, Italianen eindigen hun maaltijd met een espresso om de maaltijd af te ronden.

Met zo’n uitgebreide maaltijd is een glaasje grappa, sambuca, amaretto of limoncello een goede hulp voor je spijsvertering. De bekende cantuccini (harde koekjes) en Vin Santo (zoete dessertwijn) worden in Toscane genuttigd als afsluiter.

Een laatste tip om de Italiaanse eetcultuur eigen te maken is de manier waarop pasta gegeten wordt. ALLEEN MET VORK! Een lepel kan nog wel, maar een mes gebruiken bij je pasta is vragen om de maffia. Ook kaas strooien en rijkelijk met peper en zout aan de gang gaan voordat je het eten proeft, kun je maar beter laten.