De betekenis van kleuren

Bij de ene kleur voel je je prettig, terwijl je je bij een andere kleur juist onbehaaglijk voelt. Waar komen deze associaties vandaan? En wat zijn de betekenissen van de verschillende kleuren?

Eeuwenoud of gloednieuw?

Vele kleuren kregen al in de prehistorie een betekenis. Rood stond voor gevaar en actie (bloed en rode bessen). Groen straalt de rust uit van de natuur waarin de eerste mensen leefden. Ook in de Chinese filosofie hebben kleuren een bepaalde betekenis. De meer dan 3000 jaar oude filosofie die het geluk van de mens kan beïnvloeden heet Feng Shui. Deze filosofie zegt dat je door het juiste gebruik van kleuren, de omgeving en toekomst kunt beïnvloeden. Ondanks dat onze prehistorie en de Chinese geschiedenis niet met elkaar in aanraking kwamen, kennen ze veel overeenkomsten in de betekenissen van bepaalde kleuren.

  • Rood: liefde, lijden, offers, strijdlust en jaloezie
  • Geel: waakzaamheid, intelligentie, creativiteit en fantasie
  • Groen: kalmte, vruchtbaarheid, overspel, rust en orde
  • Blauw: afstand, nuchterheid, goddelijkheid en onschuld
  • Wit: reinheid, vreugde, waarheid, perfectionistisch en zakelijk
  • Oranje: warmte, rijkdom, erotiek en gepassioneerd
  • Paars: rouw, vasten, onderdanigheid en wetenschappelijk
  • Bruin: stilstand, armoede, zeker, stabiel en ijverig
  • Zwart: Introvertheid, waardigheid, aanzien, duisternis en zonde

In het vervolg kun je als je voor een keuze staat of dit nu bij kleding of een verf voor de muur is, nadenken wat je precies uit wilt stralen of met de kleur wilt bereiken.
Toch hebben kleuren ook vooral in de natuur veel meer betekenissen en heeft kleur ook vooral met cultuur, land, tijd, traditie en plaatselijke omstandigheden te maken. Zo konden wetenschappers heel lang geen verklaring vinden voor de strepen op een zebra. Nu denkt een groep onderzoekers door middel van experimenten te hebben ontdekt waarom zebra’s strepen hebben. Door de strepen worden zebra’s namelijk minder aantrekkelijk voor dazen (bloedzuigende insecten) dan bijvoorbeeld paarden en ezels. Geel is juist weer een kleur die insecten aantrekt. Mocht je zin hebben om de natuur in te gaan, trek dan vooral geen geel aan. Ook in het zakenleven laat je met kleur een bepaalde uitstraling zien. Zo zegt men dat grijs betrouwbaar en georganiseerd aandoet, terwijl zwart associeert met zelfbeheersing en voorzichtigheid. Vooral bij sollicitaties is het dus wellicht aan te bevelen om goed na te denken over de kleur van je outfit en niet zomaar naar een zwart pak te grijpen.