Glaswerk etiquette

Misschien heb je wel eens een tafelschikking in een restaurant gezien en je daarbij afgevraagd waarom al die glazen op tafel staan. Vooral in de horeca, maar ook bij een chique diner thuis heeft het glaswerk een bepaalde schikking die onder de tafeletiquette valt.
Om te weten waar welk glas moet staan, is het eerst goed om te weten welk glas je waarvoor gebruikt. En uiteraard is het ook prettig om te weten wanneer men welke drank drinkt.

Welke plaats?

De schikking voor rechtshandigen is eigenlijk heel gemakkelijk te onthouden. Het grote glas is voor rode wijn en het kleine glas voor witte wijn. Het grootste glas op tafel is voor water dat tevens het verst van je verwijdert staat. Voor water kan een groot wijnglas gebruikt worden, maar ook een longdrink. De glazen staan verder van rechts naar links geschikt zoals je ze gebruikt. Je begint dus met het glas dat helemaal rechts staat en gebruikt voor elke wijn en gang een nieuw glas.

Het gebruik

Voor het oppakken van het glas neem je de steel tussen wijsvinger en duim. Aangezien dit een fragiele manier van oppakken is, moet degene die de wijn schenkt het glas tot een bepaald punt vol maken. De regel is, dat je moet schenken tot waar het glas het breedste is. Ga je over dit punt heen dan doorbreek je de balans en kiept je glas bij de juiste manier van heffen.

De juiste keuze bij het juiste gerecht

Vroeger was het belangrijk dat je de juiste wijn dronk bij het juiste gerecht. Tegenwoordig wordt die etiquette niet meer zo streng nageleefd en drinken mensen de wijn die ze het prettigst vinden smaken. Toch willen echte wijnkenners deze etiquette graag naleven. Bij vlees drinkt men rode wijn en bij vis witte. Officieel wordt er bij wild vlees een vollere wijn gedronken dan bijvoorbeeld bij kip. En drink je bij een nagerecht een dessertwijn.

Zoals je misschien wel merkt zijn er ook bij deze etiquette een hoop regeltjes. Je kunt ze allemaal toepassen of ervoor kiezen om ze achterwege laten. Uiteindelijk gaan het er bij etiquette om dat je je er prettig bij voelt, zonder de ander in zijn vaarwater te zitten. Dus ook hier geldt weer dat je het gebruik van de etiquette af laat hangen van de plaats. Voel je je niet prettig in een heel chique restaurant dan zal je er wellicht ook niet snel voor kiezen om er te gaan eten. Het buurtrestaurant om de hoek voldoet dan waarschijnlijk meer aan je wensen.