Sushi etiquette

Vergeet je handen niet te wassen!

De Japanners vinden reinheid erg belangrijk, vooral wanneer ze eten. Een van de Japanse etiquette is een ceremoniële handeling van handen wassen voor de maaltijd. Nodigen Japanners gasten uit voor het diner, dan geven ze hun gasten een warme, vochtige doek. Deze warme, vochtige doek (Oshibori) is om hun handen mee schoon te maken.

Sushi

Sushi wordt altijd koud gegeten en vaak op houten schalen geserveerd. Naast de schalen met sushi krijg je ook een kom sojasaus en een beetje wasabi (hete groene mierikswortel).

Traditioneel wordt sushi gegeten met chopsticks (Japanse eetstokjes). De sushi worden dan ondergedompeld in de sojasaus en voorzien van een beetje wasabi. Bij het eten van nigiris (sushi met topping), dien je de topping kant in de sojasaus te dompelen. Giet sojasaus nooit over je sushi!

Behalve de kleine sushi’s, zijn er ook grote stukken sushi. Deze kunnen als finger food gegeten worden in plaats van met de chopsticks. Om ervoor te zorgen dat de smaak van de vorige sushi geneutraliseerd wordt, kun je een beetje gari (ingelegde gember) tussen elke sushi eten.

Bijgerechten

Behalve de klassieke Japanse misosoep, die gemaakt wordt met tofu en sojabonen en voor of met de maaltijd zelf genuttigd wordt, drinken de Japanners Sencha thee (Japanse groene thee) met de sushi. Soms drinken ze als aperitief voor de maaltijd of met de maaltijd zelf sake (Japanse rijstwijn).
In gezelschap vullen de Japanners elkaars glas en toasten door te zeggen ‘Kanpai’. In hun eigen land wordt het als onbeleefd beschouwd als ze zelf de glazen vullen, maar ze zorgen er altijd voor dat hun andere gasten volle glazen hebben.

Voor en na

In Nederland zeggen we in sommige delen ‘eet smakelijk’. In Japan zeggen ze ‘Itadakimasu’. Letterlijk betekent dit: ‘Ik ga beginnen met eten’.
Na de maaltijd bedanken de gasten de gastheer door ‘Gochiso sama deshita’ te zeggen. Dit betekent: ‘dank u wel voor het eten’.

Mocht je een echte sushi maaltijd willen bereiden, dan zijn bovenstaande etiquette handig om er voor te zorgen dat het aan niks ontbreekt.

Eet smakelijk!