Wijnetiquette

Wil je een echte wijnkenner worden of tenminste daarop lijken. Dan is het wellicht verstandig enkele wijnetiquette in je achterhoofd te nemen. Enkele voorbeelden daarvan hebben te maken met het proeven van wijn en weer ander met welke wijn bij welk gerecht past.

De beroepsproevers

Echte beroepsproevers slurpen de wijn om te proeven. Door het slurpen kan de wijn goed door je mondholte rollen en wordt de wijn beter geproefd. Maar denk eraan dit is alleen voor beroepsproevers weggelegd. Officieel hoort zelfs een amateurproever geen wijn te slurpen.

De steel of het glas

Een vaak gestelde maar ook zeer belangrijke vraag is de plaats waar je je glas vasthoudt. Een wijnglas wordt altijd bij de steel vastgehouden. De reden hiervan is dat de inhoud van het glas anders de temperatuur van je handen overneemt. Bovendien is het ergerlijk om over je hele glas vingerafdrukken te zien zitten.
Een ander voordeel van het glas bij de steel te heffen, is dat het makkelijker wordt om je wijn goed tegen het licht te houden.
Vaak zegt de kleur van de wijn iets over de kracht. Een wijn kan een stevige of fruitige afdronk hebben. Een echte kenner zal dit al voor een deel aan de kleur af kunnen lezen.

Algemeen

Net als met eten geldt ook bij het drinken van wijn dat men nooit begint met drinken als de anderen dit nog niet gedaan hebben. Vaak wordt er eerst met zijn allen getoost voordat de eerste slok genomen mag worden.

Tijdens een wijnproeverij kun je – indien aanwezig – een servet gebruiken alvorens de wijn te proeven. Bij een diner is het een must en liggen er altijd servetten klaar. Voordat je van je glas nipt, dien je dan ook altijd eerst je mond met een servet afgeveegd te hebben. Net als vingerafdrukken staan vette-mond-afdrukken op een glas erg slordig.

Drink liever water

Heb je dorst, denk dan niet dat het gerechtvaardigd is om je wijn in een teug leeg te drinken. Bij limonade kan dit, maar bij wijn is dit echt uit den boze. Wijn hoor je te nippen en na iedere slok weer even neer te zetten. Buiten het feit dat wijn de dorst niet lest, kun je wel water drinken bij de wijn.

Voor echte proevers is het zeker verstandig om een glas water bij de hand te hebben. Aangezien bij het proeven van verschillende wijnen, de mond eerst weer geneutraliseerd dient te worden. Het water wordt dan gebruikt om de mond te spoelen. Bij een wijnproeverij zie je mensen vaak het water uitspugen om vervolgens een nieuwe wijn uit te proberen.

Het geheim van een wijnproever om niet dronken te worden van al die proeverijen is gewoonweg net als het water de wijn weer uit te spugen. Maar of je het er voor over hebt om een echte wijnproever te lijken?
Als laatste tip is het daarom misschien een idee om alle wijnen te proeven en uit te spugen en vervolgens met de lekkerste wijn te eindigen.