Worden er nog etiquette nageleefd bij een begrafenis?

Tegenwoordig hoeven vrouwen niet meer in mantelpak en mannen in jacquet met hoge hoed naar een uitvaart te gaan. Maar er bestaan nog steeds kledingetiquette voor een uitvaart. Soms wordt er op de kaart expliciet een dresscode vermeld, het is dan belangrijk om je daaraan te houden. Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk te weten wanneer je wel of niet naar een uitvaart gaat. Het meest gangbare is dat je naar de uitvaart gaat als je de persoon in kwestie redelijk goed kende. Na ontvangst van de rouwkaart is het belangrijk om direct een condoleancebriefje te sturen of bij goede vrienden even te bellen of langs te gaan en je medeleven te betuigen en steun te bieden aan de nabestaanden. Een condoleancebriefje wordt altijd met de hand geschreven en zo snel mogelijk gestuurd of in de brievenbus gedaan. Naast het kaartje of een telefoontje zijn er nog andere mogelijkheden om nabestaanden te condoleren. De meest voorkomende manier is om nabestaanden persoonlijk te condoleren tijdens de begrafenisplechtigheid of crematie.

Persoonlijk woord in condoleance

Wat kun je zoal zeggen tijdens een condoleance? Voor mensen die je niet zo goed kent is “gecondoleerd met uw verlies” zeggen waarschijnlijk de beste optie. Bij mensen die je wel goed kent is een persoonlijkere boodschap misschien de beste optie. Een persoonlijk woord doet een nabestaande vaak erg goed. Daarnaast is een handdruk of omhelzing ook een goed gebaar. Voor een persoonlijk gesprek kunt u beter een ander moment uitkiezen, aangezien er waarschijnlijk nog velen na u willen condoleren.

Na het condoleren

Een uitvaart is een droevige aangelegenheid, maar ondanks dat is het vaak ook een soort reünie. Mensen die elkaar lang niet gezien hebben, kunnen dan een praatje met elkaar maken. Volgens de regels is het gepast om te wachten tot na het condoleren. Het is goed om daarbij rekening te houden met de nabestaanden. Het is dan ook niet gepast als er tijdens het condoleren mensen zijn die hard aan het lachen zijn.

Wat is dan wel gepaste kleding?

Ondanks dat de voorschriften niet meer zo eenduidig zijn, maar een stuk informeler, zijn er nog steeds not done’s. Mocht er op de kaart een kledingvoorschrift staan houd je daar dan aan. In alle andere gevallen is nette kleding gewenst. Dus geen afgetrapte gympen, smoezelig jasje, al te felle kleuren (tenzij dit het kledingvoorschrift is), veel make up en opzichtige sieraden.