Etiquette met de Kerst

Met de Kerst gaat iedereen massaal naar borrels en horen ook bezoekjes aan familie tot de verplichtingen.

De meeste mensen zitten niet te wachten op dit soort verplichte uitjes en alle formaliteiten eromheen. Om ervoor te zorgen dat toch ook dit soort gelegenheden in redelijke banen te lijden zijn, is het handig om enkele tips in acht te nemen.

Kledingvoorschrift

Voor degene die een feest organiseren is het goed om een dresscode op de uitnodiging te zetten. Dit voorkomt gênante taferelen. En voor de genodigden is het verstandig zich aan de dresscode te houden.

Ingetogen

Mocht er op de uitnodiging toch geen dresscode staan, dan is ingetogen het motto. Dit betekent in het algemeen:

  • bedekte schouders
  • rok niet te kort
  • bedekte buik

Maar ook niet te overdreven. Zeker als het feest thuis is, doe dan geen smoking of galakleding aan. Ook dikke, ruwe, pluizige stoffen passen minder goed bij Kerstmis. Tenzij je kinderen de gebreide kersttrui van oma aanhebben natuurlijk. Voor jezelf kun je het beste een donkere en met glans of pailletten versierde stof kiezen.

Het diner

Mocht je het echt niet weten dan kun je ook altijd vragen wat ze van het kersfeest en het kerstmaal verwachten. Wordt het een plechtige bijeenkomst met een vijfgangendiner of een gezellige familiebijeenkomst met een gourmetstel op tafel. Aan de hand van hun antwoord is ook een kledingkeuze op te maken.

Zorg er in ieder geval voor dat je het diner eer aan kunt doen, door overdag niet teveel te eten. Vermijdt zoete drankjes en alcoholische dranken overdag om de subtiele drank tijdens het diner te kunnen proeven.

Onverschilligheid

De ergste fout die met Kerstmis te maken is, is door het aannemen van een onverschillige houding. Hiermee doe je de gastheer of gastvrouw tekort, maar ook jezelf. Dus wat je ook aantrekt, zorg ervoor dat het eruit ziet alsof je het met zorg gekozen hebt. De gastheer of -vrouw heeft tenslotte ook zijn of haar best gedaan.

Aanpassing

Niet alleen je kleding dient aangepast te zijn, ook qua gedrag kun je je maar beter aanpassen. Niemand wil de vreemde eend in de bijt zijn, kies je gespreksonderwerpen daarom met zorg. Sommige gespreksonderwerpen kunnen nogal gevoelig liggen.

Inleven in de ander

Vind je het moeilijk om met de juiste gespreksonderwerpen te komen, laat een ander de inbreng doen en probeer je dan in te leven in het gesprek en de andere persoon. Dit kun je het beste doen door vragen te stellen die dieper ingaan op hetgeen de ander verteld. Dan zit je al snel goed.

Tafelschikking

Om ervoor te zorgen dat het een geslaagde avond is, is de juiste tafelschikking ook van belang. Kies je een ronde tafel die uitnodigt tot groepsgesprekken of kies je een langwerpige tafel waar mensen makkelijk intieme gesprekken aan kunnen voeren. En hoe staan de glazen op tafel? Lees daarvoor de artikelen in de rubriek “Eten en Drinken”.

Cadeaus

Een genodigde zorgt altijd voor een attentie. Het liefst iets persoonlijks, vind je dit moeilijk. Probeer dan in ieder geval te vermijden dat je een fles wijn meeneemt. Dit lijdt vaak tot ongemakkelijke situaties. De dag erna de gastheer of -vrouw bedanken met een telefoontje of per e-mail is altijd nog beter.