De geboorte van een kindje

Een hoop vragen

De geboorte van een kindje is voor de ouders, maar ook voor familie en vrienden een belangrijke gebeurtenis. Wanneer bel je de ouders en wanneer plan je een bezoek? En welke voorbereidingen moet je als ouders allemaal treffen om anderen op de hoogte te stellen van jullie nieuws? Kort na de bevalling wil iedereen je vreugde delen en staat de telefoon dan ook roodgloeiend. Hier moet je je als ouders bewust van zijn, want ook als is het attent bedoeld, misschien zit je hier helemaal niet op te wachten. Je kunt hier dan ook het beste duidelijke afspraken over maken en mensen hier van te voren op attenderen.

De uitzonderingen op de regel

Enkele mensen die wel recht hebben op een persoonlijk bericht, zoals ouders en schoonouders kunnen beter als eerste gebeld worden om het geweldige nieuws te vertellen. Het is voor ouders nogal onpersoonlijk om een sms te krijgen of het grote nieuws van anderen te horen. Ook vrienden die dichtbij de kersverse ouders staan, hebben recht op een persoonlijk telefoontje. En aangezien de moeder na de bevalling vaak zeer moe is, zijn dit taken die een vader op zich dient te nemen.

Keuzes maken

Om ervoor te zorgen dat de kersverse papa niet uren aan de telefoon zit, kan hij de ander erop attenderen dat hij nog anderen moet bellen en het liefst bij zijn vrouw en kindje is. Dit is zeker niet onbeleefd en kan ellenlange vragen voorkomen. Mocht de man de persoon in kwestie niet goed kennen dan is het goed om te beginnen met: “ goedemiddag, u spreekt met …., de man van ….. Meestal geldt er dat het niet beleefd is om een telefoontje af te wijzen, maar zodra mensen de geboortekaartjes ontvangen hebben, is de kans groot dat je gebombardeerd wordt met allerlei sms’jes en geluksbetuigingen. Dit is zo’n moment waarop het niet erg is om eerst te kijken wie er belt en ervoor te kiezen om het telefoontje af te wijzen.

Het gemeentebezoek

Een volgende belangrijke taak voor de vader is om het kindje aan te geven bij de gemeente. Dit dient binnen drie dagen te gebeuren. Daarnaast moet de vader ervoor zorgen dat de geboortekaartjes gecontroleerd en verstuurd worden. Van tevoren ervoor zorgen dat de enveloppen alvast voorzien zijn van adres of anders een adreslijst compleet te maken zijn een noodzakelijk kwaad. Deze worden volgens de etiquette ongeveer de tweede dag verstuurd. Ook het geboortekaartje kent enkele duidelijke afspraken. Vaak staat er aangegeven waar men de geboortelijst kan vinden. Een envelop of rekeningnummer vinden mensen bij een geboorte vaak een onpersoonlijk gebaar, omdat men graag iets persoonlijks geeft aan een baby.

Volgens de traditie

Mocht je gevraagd zijn als peter of meter dan is dat natuurlijk een hele eer, maar wat wordt er traditioneel verwacht van een peter of meter? Volgens de etiquette betalen de peter en meter de geboortesuikers, maar tegenwoordig doen ouders dit ook vaak zelf. Als je hiervoor gevraagd bent, dan kun je het natuurlijk voorstellen om de suikerbonen te betalen. Als de ouders liever alles zelf regelen, dan dring je je niet aan.
Als peter of meter wil je natuurlijk je speciale band met het kindje beklemtonen. Een mooi gebaar zoals een persoonlijke tekst op een setje handdoeken of een armbandje met de naam van het kindje worden vaak op prijs gesteld. Aangezien je ook voor de ouders een speciale plaats inneemt, kun je wel altijd je hulp aanbieden. Het is dan aan de ouders of ze gebruik gaan maken van je hulp. Vooral bij een kindje dat niet gezond is of een meerling is hulp aanbieden altijd welkom.

Het contact

Als laatste is het belangrijk om in acht te nemen dat de belangrijkste personen bij een geboorte de vader, moeder en het kindje zijn en dat je dient te respecteren dat ze tijd voor zichzelf nodig hebben. Houd telefoongesprekken en bezoekjes dan ook kort en vraag ten aller tijden of het uitkomt. Bel anders zo nodig op een ander geschikter moment terug. Twee dingen die altijd kunnen zijn een kaartje met gelukwensen en het aanbieden van hulp.