Metro-etiquette

Of je nu reist met de tram, trein, metro of bus, het is altijd handig om te weten wat je wel en juist niet moet doen. Zeker in grote steden als Londen en Barcelona is het een ideale manier om te reizen. Wees wel op je hoede, want zakkenrollers reizen ook mee!

De eerste ergernissen beginnen al op de roltrappen – sta dan ook altijd rechts en laat gehaaste reizigers links voorbij lopen.

Mocht je zelf de gehaaste passagier zijn, wees dan wel zo netjes om te wachten met instappen tot de anderen uit zijn gestapt. De metro vertrekt echt niet eerder, omdat jij haast hebt.

Op vakantie….

Zet je zware rugzak of koffer dan niet vlak voor de uitgang neer. Dit geldt voor op het perron, maar zeer zeker ook voor in de metro. Mocht je hulp willen, vraag hier dan gewoon om. Hulp kun je niet afdwingen en door irritatie op te wekken bij anderen, zul je alleen maar minder empathie krijgen.

Eenmaal in de metro

De kans dat je tijdens de spits moet staan, is heel groot. Je kunt je er daarom maar alvast beter op voorbereiden. Heb je dan toch een plek dan is dat alleen maar meegenomen, maar verover deze niet alsof je leven er vanaf hangt. Iedereen heeft net zoveel recht op dat plekje en wellicht liep iemand anders er in alle rust heen en was net even sneller. De volgende keer heb jij wellicht geluk.

Na het lezen van de high tea etiquette, weet je dat Britten gesteld zijn op hun privacy, toch geldt ook in andere landen dat meelezen over de schouders van de ander over het algemeen niet gewaardeerd wordt. Stel je voor dat iemand anders in je nek zit te hijgen, daar zit je toch ook niet op te wachten. Koop liever zelf een krant of neem een boek mee.

Behalve wanneer je in China bent, is staan in de metro als er nergens meer plek is ook aangewezen op enkele voorwaarden. Bewaar afstand! Ook al is dit in een overvolle metro heel lastig, probeer toch niet dichter bij iemand te staan dan strikt noodzakelijk is.

In het openbaar vervoer sta je vaak door drukte toch wel erg dicht bij elkaar. Om de situatie niet nog ongemakkelijker te maken dan hij al is, kun je het beste de volgende twee regels in acht nemen:

  • Vermijd langdurig oogcontact met medereizigers
  • Staar niet ongegeneerd in het decolleté van een vrouw vlak naast of voor je