Een verre vakantie gepland of op zakenreis naar Zuidoost-Azië.

Mocht je naar de andere kant van de wereld willen of moeten vliegen verdiep je dan goed in het land van bestemming. Door de verschillende godsdiensten verschillen de Zuidoost-Aziatische landen van elkaar in omgangsvormen en gewoontes. Thailand en Vietnam zijn Boeddhistische landen, terwijl Maleisië en Indonesië moslimlanden zijn. En enkele delen en eilanden kennen het hindoeïsme. Dit maakt het onderscheid maken in de gewoontes en belangrijkste regels niet gemakkelijk. Daarom hier de belangrijkste op een rijtje.

In een boeddhistisch land
  • Schoenen horen bij de ingang van een tempel te blijven staan
  • In een tempel ben je stil
  • Vermijd als vrouw elk contact met een monnik. Ook het contact via voorwerpen of handen schudden mag niet. Leg het voorwerp ergens neer als je het wilt geven, zodat de monnik het op kan pakken
  • Wil je een offer brengen, koop dan wierook of bloemen buiten de tempel en leg dit aan de voeten van het Boeddhabeeld neer.
  • Zit je in de bus op de achterbank en stapt er een monnik op, dan moet je je plaats af staan. De achterbanken zijn meestal voor hen gereserveerd.
  • Bij de heilige grafheuvels, ook wel stoepa’s genoemd, wandel je met de klok mee
  • In deze landen tillen ze zwaar aan gezichtsverlies, beledig dus niemand.
  • Houd er rekening mee dat veel boeddhisten vegetariërs zijn
In een hindoeïstisch land
  • Sommige delen van tempels zijn niet toegankelijk voor niet-hindoes. Soms is het zelf voor de gehele tempel verboden voor buitenlanders. Is het wel toegestaan, doe dan ook hier je schoenen uit en plaats ze bij de ingang
  • Wees vrijgevig, een gift is een mooi gebaar en helpt de mensen ermee vooruit. Meestal hebben ze het niet heel erg breed.
  • De koe is een heilig dier, toon er dan ook respect voor. Hindoes eten dus ook geen rundvlees.
  • De linkerhand is onrein en wordt slechts gebruikt voor toiletbezoek. Gebruik deze dus ook nooit voor het eten van voedsel, bij iets aanpakken en bij iets geven.
In een moslimland
  • Loop nooit zomaar een moskee binnen, maar vraag om toestemming. Krijg je toestemming bedek je armen en benen dan volledig en trek je schoenen uit. Soms liggen er hoofddoekjes en sarongs klaar om te gebruiken of te huren.
  • Het hoofd is in moslimlanden het huis van de ziel. Deze heilige plek raak je nooit aan, ook niet bij kinderen.
  • Ook in moslimlanden is de linkerhand onrein en wordt alleen voor het toiletbezoek gebruikt.
  • Elkaars hand vasthouden of kussen in het openbaar is taboe
  • Moslims eten geen varkensvlees. Ander vlees dient halal te zijn. Halal betekent letterlijk toegestaan en wordt niet alleen voor vlees gebruikt, maar als term waarmee aangegeven wordt wat voor moslims is toegestaan.
  • Alcohol is voor moslims verboden, je kunt dus zelf ook beter geen alcohol drinken

Naast deze religieuze gebruiken hebben deze landen ook nog andere regels, die ook weer van elkaar verschillen.

Zakelijke kleding

Ook op het gebied van zakelijke kleding zijn er enkele verschillen in Zuidoost-Azië. Op de website van Schulte Herenmode staan handige tips voor het kiezen van gepaste zakelijke kleding voor een zakenreis.

Een groet

Eventjes knikken, is een groet die bijna in alle landen wel werkt. Mocht de ontmoeting formeler van aard zijn dan is kort en licht de hand schudden goed genoeg. Mocht de ontmoeting tussen een man en vrouw zijn, wacht dan totdat de vrouw haar hand uitsteekt. Doet ze dit, dan kun je hem zachtjes schudden. Doet ze dit niet, begroet haar dan met een kort hoofdknikje. Moslims brengen na de handdruk hun hand naar hun hartstreek, je kunt dit gebaar met eenzelfde gebaar beantwoorden. In Thailand begroeten ze elkaar weer met een heel ander gebaar, namelijk met de wai. Daarbij druk je de handpalmen tegen elkaar aan, houdt ze bij je borst en buigt een beetje voorover. Wanneer een Thai jou zo begroet, is het onbeleefd om die niet te beantwoorden. Behalve wanneer je handen vol zijn met spullen, dan kun je volstaan met een knikje. Bij mensen met een hogere status, zorg jij ervoor dat je als eerste een wai maakt. Ook als je twijfelt is het verstandig om als eerst te groeten.

De hitte

Ook al kan het er in deze landen behoorlijk warm zijn in steden en heilige plaatsen is een korte broek echt niet gepast. Een dunne katoenen broek, een jurkje of een rok kan wel.
Ook op het strand zijn er enkele klassieke etiquette:

  • Draag een keurig bovenstukje, ook tijdens het zonnen. Monokini zonnen kan meestal wel, zolang het maar discreet gebeurt. Pas wel op het is niet in alle landen toegestaan. Ga dus niet nietsvermoedend aan de bar staan of een potje beachvolleyballen.
  • Kleed je om in een kleedhokje, dit om te voorkomen dat je handdoek per ongeluk op de grond valt. En je jezelf en anderen in de verlegenheid brengt.
  • En een laatste bekende regel: loop niet te dicht langs zonnende mensen als je net uit het water komt en wees voorzichtig met het uitslaan van je handdoek.
Eetgewoontes

In deze landen wordt vaak alles tegelijk geserveerd. Aangezien Thais eten behoorlijk pittig kan zijn, is dit eigenlijk wel prettig. Zo kun je rijst of sla eten als je iets pittigs gegeten hebt en soep drinken als je dorstig bent. Bij het eten krijg je vaak een vork en lepel. Een mes wordt niet gebruikt, maar heb je dan ook vaak niet nodig aangezien alles al van tevoren klein gesneden is. Ook is het gebruikelijk om het eten te delen.
Mie en andere Chinese deegwaren worden met chopsticks (eetstokjes) gegeten. Ook de vingers worden regelmatig als bestek gebruikt, maar dan alleen van de rechterhand.
Behalve zittend eten, zie je hier ook volop eetstalletjes waar je de meest uiteenlopende gerechten kan proeven. Het ziet er misschien wat primitief uit, maar de ingrediënten zijn vers en worden ter plekke gekookt of op hoog vuur in de wok klaargemaakt. Wel is de kans erg groot dat er allerlei vreemde vleessoorten verkocht worden. In principe is er niets aan de hand, aangezien het geen bedreigde diersoorten betreft, maar misschien dat je het niet zo’n prettig idee vindt om vogelspin, kat of hond te eten. Vraag dus gerust welk vlees erin zit.