Wellness etiquette

Of het nou een bezoekje aan een wellnessresort is, een gezichtsbehandeling of massage betreft, ook voor dit soort wellness uitjes gelden een aantal algemene regels.

Wees op tijd!

Al bij vertrek moet je ervoor zorgen dat je je op tijd meldt, zeker bij een behandeling is het goed om op tijd te komen. Gestrest aan een behandeling is voor jezelf maar ook voor de ander niet prettig.

Schakel je mobiele telefoon uit

Het uitschakelen van je mobiel, voorkomt dat je de behandeling moet onderbreken. Hierdoor geeft het jezelf veel rust, maar je stoort daarmee ook geen andere mensen om je heen. Mobiele telefoons zijn zeker op een plaats waar rust gewaardeerd wordt een echte stoorzender. In de meeste beauty- en wellnessresort zijn ze dan ook verboden.

Ga er schoon en fris naartoe

Zorg dat je thuis gedoucht hebt en schoon ondergoed en sokken draagt. Vooral bij behandelingen waar niet van tevoren wordt gedoucht, is thuis douchen verstandig. Dit komt ook de hygiëne van het complex ten goede.

Niet praten tijdens een behandeling

Dit geldt zeker voor de behandelaar. Tenzij de klant wel de behoefte heeft om te praten, dan kun je hem of haar daarin volgen.

Stel vragen

Mocht je niet precies weten wat gebruikelijk is, vraag er dan naar. Heb je een handdoek nodig, kun je handdoeken huren. Moet je je ondergoed aanhouden of uittrekken bij een lichaamsmassage. Dit wil nog wel eens verschillen. Schroom je dan ook niet om ernaar te vragen. Je onprettig en gespannen voelen terwijl je op de behandeltafel ligt, bevordert de behandeling niet.

Geef aan hoe je het graag wilt

Iemand die werkt als masseur, wil het jou graag naar je zin maken. Als je iets niet prettig vindt, zeg dit dan ook gewoon. Het gaat erom dat je ontspant en iedereen vindt andere dingen prettig. Geef het bijvoorbeeld door als je het warm of koud hebt of als het pijn doet of niet goed voelt.

Overdrijf niet

Vaak krijg je na een behandeling de tijd om weer even tot jezelf te komen. Neem deze tijd dan ook, maar wees wel reëel. Een schoonheidsspecialiste of masseur moet zich aan een tijdschema houden en kan in de knoop komen doordat jij heerlijk op zijn of haar behandelplek in slaap bent gevallen.

Een fooi geven

Al hoewel het in Nederland in veel resorts niet gebruikelijk is om de masseur of schoonheidsspecialist een aparte fooi te geven, gelden elders andere regels. In een resort betaal je vaak bij een kassa, maar dit geldt niet voor aparte massagesalons of schoonheidsspecialisten. In sommige landen krijgen masseuses bijvoorbeeld geen vast salaris uitbetaald, maar moeten ze het hebben van een percentage van de behandeling en de fooi. Een fooi kan dan heel belangrijk zijn. Informeer naar de gewoonte. Een fooi geven kan nooit kwaad en verzekert je van een hartelijk onthaal bij een volgend bezoek.