Voorwaarden voor een sollicitatiegesprek

Ben je dan eindelijk uitgenodigd voor dat ene sollicitatiegesprek, maar weet je eigenlijk nog niet zo goed hoe je het best voor de dag kunt komen, dan zijn er hier wat tips. Die je al een heel eind op weg kunnen helpen.

 • Een belangrijke tip die in de etiquette vaak voor komt is de verzorging van je uiterlijk en lichaamshygi├źne. Zorg er dan ook voor dat je schoenen gepoetst zijn, je adem fris ruikt en je kleding gestreken is. meer tips vind je hier.
 • Ook op tijd zijn, wekt een goede eerste indruk. Zowel te vroeg als te laat, kunnen voor de interviewer vervelend zijn. Soms moet iemand nog even zijn vragenlijst uitprinten of naar het toilet. Als je interviewer zich ongemakkelijk voelt, omdat je veel te vroeg arriveert, stap je het gesprek op een minder prettige manier in. Ongeveer vijf minuten voor tijd is prima.
 • Word je bij binnenkomst gevraagd om even plaats te nemen, ga dan ontspannen zitten. Komt iemand je dan ophalen voor het gesprek, wacht dan liever tot je wordt uitgenodigd. Spring niet onmiddellijk uit je stoel en wacht met het geven van een hand tot de ander het initiatief neemt.
 • Geef een goed hand, niet te slap of te stevig en sta met beide voeten op de grond. Je hoofd houd je rechtop in een hoek van 90 graden.
 • Wacht tot de ander je een stoel aanwijst of kijk waar zijn of haar spullen liggen. Til je stoel dan een beetje op als je gaat zitten. Schuiven komt niet netjes over.
 • Geef je visitekaartje (als je die hebt) direct bij de introductie en onthoudt de naam van de persoon aan wie je wordt voorgesteld goed.
 • Als je eenmaal zit, zorg je ervoor dat je gebruik maakt van de rugleuning en je benen naast elkaar zet. Je benen over elkaar slaan, is uit den boze. Door je hoofd iets schuin te houden, neem je een luisterhouding aan.
 • Zorg dat je ook met je handen een open houding aanneemt. Leg ze los op je schoot of op de leuning van je stoel. Maak niet te wilde gebaren, maar ondersteun je woorden wel met enkele handbewegingen.
 • Tijdens het gesprek kom je zeker over als je de interviewer steeds recht in de ogen aankijkt. Heb je meerdere gesprekspartners kijk ze dan allemaal in evenredige mate aan, maar overdrijf niet. Je gesprekspartner gaat zich ongemakkelijk voelen als je staart.
 • Bereid je goed voor, zodat je ook bij moeilijke vragen een antwoord kunt bedenken en blijf ook dan glimlachen.
 • En niet te vergeten, maar zeer belangrijk laat je telefoon uit. Als sollicitant hoor je je telefoon zelfs niet op trilstand te hebben staan. Laat hem liever in je tas of de auto.

Met een goede voorbereiding ben je al een eind op weg naar een nieuwe baan. En kiezen voor een glaasje water tijdens het gesprek is een laatste maar wel verstandige tip om blunders te voorkomen. Laat het glaasje gerust voor tweederde staan, maar drink er wel een beetje van. Water voorkomt verbranding, oprispingen en geknoei met theezakjes. Succes verzekerd.

Wil je na het lezen van deze tips voor het sollicatietips nog meer tips lezen over hoe je een leuke baan kan veroveren? Bekijk dan deze tips van Aaltje Vincent!