Hoe doe je een Huwelijksaankondiging

Ergens rond de vier maanden wordt het tijd om na te gaan denken over de aankondiging van het huwelijk. Daarbij wordt vaak een speciale huwelijkskaart gebruikt. Veel drukkerijen en feestwinkels hebben speciale mappen met voorbeeldkaarten waar uit gekozen kan worden. Allereerst wordt opgesteld welke gasten aanwezig zijn. Afhankelijk van het aantal gasten en het budget wordt er een lijst opgesteld van mensen die de hele dag of een deel van de dag aanwezig zijn. Op de kaart dient dan ook vermeld te worden waar de gasten bij aanwezig mogen zijn.

Het belang van een duidelijke tekst

Mede om de reden dat niet iedereen de hele dag aanwezig is, is het belangrijk dat de tekst die op de kaart komt duidelijk is, dit om verwarring en onduidelijkheden te voorkomen.
Natuurlijk zet je allereerst op de kaart wie er wanneer gaan trouwen. Daarnaast moet je ook rekening houden met wie je bij welke plechtigheid gaat uitnodigen. Behalve rekening te houden met het budget, dien je ook rekening te houden met de capaciteit van de locatie.

Een trouwzaal op het gemeentehuis is meestal niet berekend op heel veel gasten. Bij een kerkelijk huwelijk is het aantal gasten meestal geen probleem, maar wil je trouwen in een kapelletje dan zul je hier wel weer rekening mee moeten houden. Ook voor het feest ‘s avonds moet er rekening gehouden worden met het aantal gasten, vier je het in besloten kring dan moet hier bij het uitnodigen rekening mee gehouden worden.

Afhankelijk van de keuze dienen er soms 1, 2 of zelfs 3 verschillende uitnodigingen gemaakt moeten worden. Op de kaart moeten dan afhankelijk van de aanwezigheid ook de adressen van de verschillende plechtigheden vermeld worden.

Een voorbeeld uitnodiging…

(Naam Bruidegom) & (Naam Bruid)
Op (datum) treden wij in het huwelijk
Wij zouden het op prijs stellen wanneer u deze dag met ons zou willen doorbrengen
Het burgerlijk huwelijk vindt plaats in het Stadhuis (naam stadhuis) om (tijd)
Ons huwelijk wordt om (tijd) ingezegend in de (naam kerk) te (plaats kerk)
Vanaf (tijd) bent u van harte welkom op ons huwelijksfeest in (locatie feest) te (plaats feest)
Kadotip:
Ceremoniemeester: (naam)
(telefoonnummer)
Let op!

Voor gasten die de hele dag komen vermeldt u alle tijden en adressen van de diverse plechtigheden. Voor daggasten of gasten die alleen voor het feest komen, vermeldt u alleen de tijd en locatie van de plechtigheid waarbij ze uitgenodigd zijn. Heb je een dresscode in gedachten voor je bruiloft zoals tenue de ville, vergeet dit dan ook niet te melden. Op deze manier kunnen de gasten ruim van te voren zoeken naar de juiste outfit en mogelijk een leuke aanbieding vinden.