Etiquette en gebruiken voor honden

Mensen die in het bezit zijn van een hond weten dat niet iedereen zit te wachten op modderpoten en behaarde banken. Om er zeker van te zijn dat je met je hond geen scheve gezichten creëert, is het wellicht handig om te weten welke etiquette er allemaal zijn met betrekking tot je hond. Waar je allemaal aan moet denken, hangt natuurlijk af van de plaats. Enkele bekende plaatsen waar ergernissen regelmatig ontstaan, staan hieronder met de bijbehorende etiquette genoemd.

In een restaurant

In de horeca zijn strikte hygiëne-eisen van toepassing. Als hondenbezitter doen je er dan ook goed aan om er zeker van te zijn dat je met je hond naar binnen mag. Om gênante situaties te voorkomen kun je het betreffende restaurant daarom beter van te voren bellen. Zorg ervoor dat je hond niet nat en met modderpoten aankomt, ook al heb je van tevoren gevraagd of hij toegelaten wordt, de kans is dan groot dat je alsnog de toegang geweigerd wordt. Mocht het regenen, neem dan een handdoek mee zodat je je hond alsnog droog kunt wrijven. Door het personeel er van tevoren van op de hoogte te brengen, gun je hen tevens de gelegenheid om een geschikte plaats te vinden.
Nadat je begeleid wordt naar een tafel moet je ervoor zorgen dat je hond niet in het gangpad ligt, maar zoveel mogelijk uit de weg van het personeel en de andere gasten. Het liefst onder de tafel. Heb je een juist plekje gevonden, maak je hond dan altijd vast aan een stoelpoot. Mocht hij dan ergens van schrikken dan vliegen er tenminste geen borden en glazen door de lucht.
Leer je hond in rustig blijven liggen. Heb je dit nog niet goed geoefend, zorg er dan in ieder geval voor dat je een kauwstokje meeneemt. Zo kan hij zichzelf een tijdje bezig houden. Bedelen bij andere tafels is echt not done. Ook al vind je het zelf niet zo erg, het komt vaak voor dat andere klanten gaan klagen en er uiteindelijk vervelende situaties ontstaan. Er zijn veel mensen bang voor honden en die zitten er echt niet op te wachten dat je hond bij hen gaat ‘buurten’. Ook je hond iets van je eigen bord geven, wordt niet geapprecieerd. Het is een belediging voor de kok en daarnaast niet hygiënisch.
Net zoals bij kinderen moeten honden opgevoed worden. Je kunt er dan ook het beste voor zorgen dat je hond thuis al restaurant-klaar gemaakt is door met hem te oefenen in rustig blijven liggen. Niet alleen voor je hond is dit fijn, maar je zit daardoor zelf ook geruster te eten. Het is nooit prettig om tijdens je uitje steeds op te moeten letten.

In een hotel

Zoals alle plaatsen waar je met je hond naar binnen gaat, geldt er in een hotel ook dat je de modderpoten schoon maakt voordat je het hotel betreedt. Meldt het feit dat je met een hond bent direct bij de receptie als je aankomt. Doordat je het personeel ervan op de hoogte stelt, kun je ook meer begrip terug verwachten. Je kunt dan ook direct vragen wat wel en niet kan en mag en waar je je hond het beste uit kunt laten. De kans is groot dat je bij aankomst niet direct een park of grasveldje kunt vinden.
Zodra je in de hotelkamer bent, zorg je ervoor dat je je hond nooit op het bed of meubilair laat, mits je het afgedekt hebt. Eigen beddengoed meenemen en dit vervolgens over het hotelbeddengoed doen is erg handig. De voer- en waterbak van je hond kun je het beste op een krant of oude handdoek in de badkamer zetten. Aangezien in hotelkamers vaak tapijt ligt, voorkom je zo vlekken die er niet meer uitgaan.
Het is niet verstandig om je hond alleen te laten op de kamer, aangezien het hotel vreemd terrein is. Ook al kan je hond thuis gerust alleen blijven in een vreemde omgeving zal hij sneller blaffen bij vreemde geluiden. Hiermee zou je de andere gasten storen. Is het noodzakelijk, omdat hij bijvoorbeeld niet mee mag in het restaurant, zorg er dan voor dat je de radio of televisie aan laat staan. Hierdoor zal hij zich minder alleen voelen. Hang je daarnaast een ‘niet storen’ bordje aan de deur dan voorkom je tevens dat hij uit angst gaat blaffen of een kamermeisje aanvalt.
Mocht je voor langere tijd weg gaan en je hond toch alleen op de kamer willen achterlaten, meld dan even bij een van de kamermeisjes of de receptie hoe lang je denkt weg te blijven. Doordat je attent bent, kun je ook op meer begrip en medewerking rekenen bij het hotelpersoneel.
Een laatste belangrijke etiquette in een hotel heeft met de lieve aanhalingen van je hond te maken. Hou lief je hond het ook bedoelt om anderen te begroeten, voor anderen is dat niet altijd prettig. In het hotel houd je je hond dus altijd aan de lijn. Daarnaast laat je je hond nooit uit op het hotelgazon, hier is het niet voor bedoeld. Net zoals dat in Nederland ook gebruikelijk is, hoor je ergens anders ook de behoefte van een hond weer netjes op te ruimen.

Bij een vakantiehuis

Hoewel een vakantiehuis toegankelijker is, blijven ook daar regels belangrijk. Bij het bezoeken van de website wordt vaak al aangegeven of huisdieren toegestaan zijn. Mag het niet, doe het dan ook niet. Mochten de eigenaren het in de gaten krijgen dan is de kans heel groot dat je het huisje voortijdig moet verlaten. En daar zit je ook niet op te wachten. En daarnaast geldt ook in een vakantiehuis dat je de modderpoten van je hond afveegt voordat je binnenkomt. Dit is hier dan ook vooral voor jezelf prettig, omdat vegen en dweilen voor de meeste niet echt een prettig karweitje is.
Mocht je je hond thuis op de bank laten, dan moet je proberen om dit in het vakantiehuisje zo veel mogelijk te verbieden. En zorg er anders voor dat je een laken meeneemt, zodat je hond niets beschadigd of vies maakt. Huiseigenaren zitten echt niet te wachten op haren, modderpoten en nagelkrassen. Heeft een huiseigenaar goede ervaringen met honden, dan zullen ze in de toekomst honden blijven accepteren.
Aangezien je hond vaak overal aan gaat snuffelen is het wellicht ook verstandig om in en rond het huis te checken of er gestrooid is tegen ongedierte. Ook in het huis aanwezige schoonmaakmiddelen kunnen voor honden, maar ook voor kinderen een gevaar op leveren.
Misschien dat het met een vakantiehuisje in het buitenland lastiger wordt, maar in Nederland kennen we verschillende kennels met dagopvang waar je hond best een paar uurtjes kan verblijven. Het kan heel handig zijn om te weten wat de mogelijkheden zijn voor als je een middag wilt winkelen, een museum wilt bezoeken of met je kinderen naar een pretpark wilt gaan.
Net als in een hotel is het verstandig om in ieder geval de radio of tv aan te laten en een speeltje of kauwstok te geven als je hem langere tijd alleen moet laten. Zo kan hij zich in ieder geval een tijdje zelf vermaken.
Een hond op sluiten is niet verstandig, omdat hij wellicht als hij een vreemd geluid hoort op onderzoek wil gaan. Je ontneemt hem deze mogelijkheid als hij in een aparte kamer zit en doordat hij dan snel onrustig wordt, kan hij dan bovendien ook aan de deuren gaan krabben.
Voor tips en handige informatie over wandelroutes en zwemgelegenheden met honden kun je de plaatselijke VVV om hulp vragen. De VVV kan je ook op de hoogte stellen van eventuele jachtactiviteiten of maatregelen die tegen ongedierte en vossen genomen zijn. Van te voren weten waar je terecht kunt voor een dierenarts is ook via de VVV op te vragen.
Aangezien honden vlooien over kunnen brengen en niet alle huiseigenaren hiervoor sprayen, is het handig om te overleggen of ze willen dat je dat zelf doet.

Op een camping

Ook al lijkt een camping heerlijk open terrein, je hond hoor je op het kampeerterrein altijd aan de lijn te houden. Zorg er in ieder geval voor dat je bij aankomst meldt dat je een hond bij je hebt. En vraag na wat het hondenbeleid is. Het komt attent over, ook al weet je wat de regels zijn. Mocht je hond per ongeluk een keer uit de pas lopen dan kun je sneller rekenen op begrip en medewerking.
Aangezien er ook op campings veel kampeerders zijn zonder honden, zorg je er ten aller tijden voor dat je je hond buiten het kampeerterrein uitlaat. En dus niet nog snel even in de bosjes. Mocht het toch per ongeluk fout gaan, ruim het dan op met een speciaal hondenzakje of neem voor een plasje een emmer met water. Door het water over de plas heen te gooien voorkom je gele plekken in het gras.
Een plek waar je hond echt niet mag komen uit hygiënisch oogpunt is het zwembad of de kinderspeelplaatsen. Ook al weet je dat je hond niet bijt, een schommelend kind is in de ogen van een speelse hond al gauw een leuk speeltje om in te bijten.
Om je hond wel genoeg bewegingsruimte te geven en kun je een extra lange lijn meenemen en deze vastmaken aan een ‘bodempin’. De bodempin lijkt op een schroevendraaier die je de grond indraait.
En een laatste belangrijke regels voorkomt andere dieren in de omgeving van je tent. De etensbak van je hond die niet helemaal leeg is, trekt namelijk andere dieren aan. Laat deze dan ook nooit buiten staan, maar ruim het netjes op.