Sauna etiquette

Voor een sauna gelden veel dezelfde regels als bij een wellnessbehandeling, toch zijn er enkele specifieke regels die bij een bezoek aan de sauna extra belangrijk zijn.

Schakel je mobiele telefoon uit

Net als bij een behandeling geldt, telefoons horen uit. Zeker in een saunacomplex waar telefoons echt niet toegestaan zijn. De sauna is een plaats om tot rust te komen, met je telefoon verstoor je niet alleen je eigen rust, maar ook die van anderen.

Scheer en douche voor aankomst

Hygiëne is in de sauna heel belangrijk. Het wordt dan ook op prijs gesteld als iedereen fris en schoon aan een sessie begint. Naast thuis douchen is een lichte douche voordat je een bad of sauna binnenstapt ook aanbevolen.

Lawaai maken

Praten is in sommige sauna’s toegestaan, maar dan wel zo dat anderen er geen last van ondervinden. Vaak staat er op de deur van een sauna of bad aangegeven of het een stiltesessie is, in deze sauna’s is praten dan ook niet toegestaan. Tijdens een opgietritueel wordt er vaak door degene die het ritueel verzorgd, gevraagd of het stil kan zijn.

Niet gluren

Zeker wanneer je in een resort bent en men geen badkleding draagt is gluren niet prettig. Concentreer je op jezelf en houd je blik afgewend. De meeste mensen vinden het zelf ook niet prettig als er naar ze gekeken wordt. In de sauna kom je om te relaxen, dit kun je niet als je je ongemakkelijk voelt.

Bloot of niet?

Sommige resorts kennen een badkledingdag. Informeer voordat je gaat of dit het geval is, om te voorkomen dat je niet wordt toegelaten. Op de dagen dat badkleding niet is toegestaan, dien je wel een badjas en handdoek bij je te hebben. De badjas is voor tussen de sessies door en de handdoek voor tijdens de sessie. Een resort is niet voor nudisten en enige bedekking tussendoor is dus wel gewenst. Ook is het niet prettig om in het zweet van een ander te moeten zitten of liggen. In de sauna dien je dan ook op je handdoek te gaan zitten of liggen.

Gewenste en ongewenste intimidatie

In sauna’s zijn zowel gewenste als ongewenste intimidatie ten strengste verboden. Denk niet dat je toch niet betrapt wordt, in elke sauna hangen welke enkele camera’s. Wordt je toch betrapt dan is er een grote kans dat je zonder teruggave van geld het complex dient te verlaten.

Medische bijzonderheden

Meld bij aankomst bijzonderheden met betrekking tot je gezondheid. Ben je zwanger of heb je een hartkwaal, laat dit dan van tevoren weten. In enkele gevallen is een bezoek aan de sauna niet verstandig en de mensen die in een sauna werken, kennen de meeste uitzonderingen dus vraag gerust om informatie.