Elke sollicitatie start met het schrijven van ladingen brieven en Cv’s en zoektochten naar banen die bij je passen. Pas na het schrijven van een goede brief en cv mag je mogelijk op gesprek of een test afleggen. Afspraken over het opstellen van een cv zijn er genoeg, maar welke brief zorgt er nu voor dat je cv ook wordt uitgelezen? Allereerst is het natuurlijk heel belangrijk dat de brieven die je stuurt er verzorgd uitzien en een goed beeld geven van jouw competenties. Een brief moet de deuren voor je openen, voordat je dat in levende lijve kan.
Enkele belangrijke voorwaarden voor een begeleidende brief
- Een begeleidende brief moet beknopt zijn en het liefst niet langer dan drie alinea’s.
- Er moet instaan wat jij voor het bedrijf kunt betekenen en waarom juist jij geschikt bent voor deze baan.
- De brief moet ervoor zorgen dat je cv wordt gelezen.
- Richt de brief aan een concreet persoon. Mocht je niet weten aan wie, dan kun je de personeelsdienst van het bedrijf bellen om de juiste naam en spelling te weten te komen.
- In je brief begin je met een openingsalinea waarin je duidelijk maakt waarom je schrijft, om welke vacature het gaat en waar je de vacature gevonden hebt. Bij een open sollicitatie vermeld je wat voor werk je zoekt.
- In de hierop volgende alinea schrijf je waarom de werkgever jou moet aannemen. Hierin vermeld je dus enkele belangrijke positieve kenmerken van jezelf en geef je concrete informatie over je opleiding en ervaring. Dit is tevens het belangrijkste deel van je brief.
- Laat in je bewoordingen doorschemeren dat je duidelijk interesse hebt in de functie waarnaar je solliciteert en win op voorhand informatie in over de werkgever en het bedrijf door bijvoorbeeld de website van het bedrijf te bekijken. Laat doorschemeren dat je op de hoogte bent van de cultuur en structuur die er in het bedrijf heerst.
- Benadruk wat je voor het bedrijf kunt betekenen en leg uit waarom je juist bij dit bedrijf wil werken. Kom daarbij zelfverzekerd over en vermijd bewoordingen als ‘ik vermoed, ik denk en veronderstel’.
- Je beëindigt je brief met een actieve boodschap zoals bijvoorbeeld: ‘ graag zou ik u meer vertellen over mijn competenties in een persoonlijk gesprek.’
- Je sluit af met: ‘met vriendelijke groet’
- De stijl van de brief moet formeel en zakelijk zijn, een duidelijk lettertype hebben zonder kleurtjes en afgedrukt zijn op wit papier van goede kwaliteit.
De verzending
Nadat je een keurige brief hebt geschreven en aandacht hebt besteed aan je cv, zijn er verschillende mogelijkheden voor het verzenden van je brief en cv. Als je een brief per post verstuurt, toon je dat je er zorg aan hebt besteed, aangezien het immers meer tijd kost dan bij het sturen van een e-mail. Sommige werkgevers vinden het echter ook prettig om sollicitaties op de pc te ontvangen. Mocht je dus besluiten om je brief per e-mail te versturen, stuur dan ook altijd een exemplaar per post na.
Aangezien teksten die in word geschreven zijn, kunnen veranderen bij het plakken in een e-mail, voeg je je sollicitatiebrief altijd als attachment toe. Vervolgens verwijs je in je e-mail naar je brief en cv. Om te voorkomen dat derden gaan rommelen met je bericht, kun je dit het beste in een beveiligd pdf-bestand meesturen.
Als laatste is het altijd belangrijk om even na te bellen of je cv in goede orde is ontvangen. Laat het tijdens het telefoongesprek ook hierbij en ga niet verder vissen naar reacties.
En dan worden uitgenodigd op gesprek
Mocht je uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek, zorg er dan voor dat je een verzorgd uiterlijk hebt en doortastend gedrag vertoond. De eerste indruk is altijd doorslaggevend en zorgt ervoor dat je cv grondig bekeken wordt. Bij binnenkomst straal je zelfverzekerdheid uit en geef je een stevige handdruk. Voor nog meer tips kun je ook de pagina met tips voor het gesprek lezen.
Succes!