Etiquette in Dubai

Dubai is een moderne stad. Maar toch geldt er hele andere etiquette dan bij ons. Het is dus belangrijk dat als je op zakenreis of vakantie naar Dubai gaat je jezelf even inlicht in de plaatselijke etiquette. Dubai kent namelijk een aantal belangrijke normen waar je rekening mee moet houden.

Ramadan

Dubai is hoofdzakelijk islamitisch. Dit is onder andere te zien aan de vele moskeeën die verspreid door de stad te vinden zijn. Tijdens de vastenmaand Ramadan is het erg leuk om Dubai te bezoeken. Alleen wordt het dan niet op prijs gesteld om gedurende de dag in het openbaar te eten of te drinken. Ook niet voor toeristen. Er zijn wel bepaalde plekken in de winkelcentra en hotels waar gegeten en gedronken mag worden. Houdt er ook rekening mee dat veel restaurants gesloten zijn gedurende de Ramadan.

Kledingetiquette

Ga niet te bloot over straat. Op veel plekken kunnen korte broeken en t-shirts nog wel gedragen worden, maar in de oude stad or religieuze plekken is het beter om los zittende kleren met lange mouwen en een lange broek te dragen. Als je als vrouw een moskee in wilt, draag dan een hoofddoek. Houdt je je niet aan de etiquette dan kun je het restaurant, winkel, of waar je je dan ook bevind uitgezet worden.
Op de stranden is badkleding toegestaan, bij zwembaden ook. Topless is niet toegestaan in Dubai.

Begroeten

Het kan zijn dat islamitische vrouwen vanwege hun geloof je geen hand willen geven bij het begroeten. Wacht daarom altijd totdat zij hun hand eerst uitsteken. Als je als vrouw zijnde een man wilt begroeten, wacht dan totdat hij zijn hand uitsteekt, dan kun je hem een handdruk geven. Geef ook altijd een hand met je rechterhand! De linkerhand wordt als onrein gezien.

Rechterhand

Zoals hierboven staat, begroet je elkaar met je rechterhand. Het is belangrijk dat je eigenlijk alles met je rechterhand doet. Het aannemen van voedsel, geven van visitekaartjes, het eten van voedsel, je doet het allemaal met je rechterhand. De linkerhand wordt als onrein gezien. Gebruik je toch je linkerhand, dan is dit een belediging voor de ander.

Voetzool

Laat ook nooit je voetzool of schoenzool zien. Dit is het allerlaagste deel van je lichaam en wordt als vies gezien. Je mag ook niet wijzen met je voet, als je iets aanwijst, wijs dan met je gehele hand. Zorg ook dat je nooit je benen kruist als er iemand voor je zit. Houdt je voeten plat voor je op de grond.

Alcohol

Alcohol is zo goed als verboden in Dubai, het is alleen te verkrijgen in speciale winkels met een vergunning. Vaak zijn deze winkels te vinden in hotels. Ook op het vliegveld kan alcohol gekocht worden. Aangezien het importeren van alcohol erg duur is in Dubai, kan een kratje bier al snel 20 euro kosten. Ook zijn er restricties in de hoeveelheden die je mag kopen. Dronken zijn is in deze stad uit den boze. Veel westerlingen in Dubai rijden daarom naar andere Arabische emiraten om goedkopere alcohol te kopen. Het is in Dubai ook ten strengste verboden om met alcohol op achter het stuur te zitten.