Hoe zit het met de afspraken in het buitenland?

Zoals we allemaal weten zijn de gebruiken in verschillende culturen anders. Zelf binnen bepaalde culturen verdeelt over verschillende landen zie je overeenkomsten, maar ook zeker verschillen. Om te voorkomen dat je in het buitenland een enorme blunder begaat, is het belangrijk om je te verdiepen in de gewoonten binnen een andere cultuur of een ander land. Enkele voorbeelden van belangrijke etiquette in andere landen zijn:

Brazilië

In Brazilië is het ten aller tijden ongepast om voedsel met de handen te nuttigen, zelfs een pizza en kippenpootjes dienen met mes en vork gegeten te worden. Eventueel mag voedsel wel met een servet opgepakt worden. Je mag voedsel verder nooit weigeren. Je kunt dan beter een smoes bedenken, door te zeggen dat je er allergisch voor bent.

China

In China is het gebruikelijk om bij een gezamenlijk gebruik van het voedsel, van elk bakje wat te eten en geen voorkeur te laten blijken.

Duitsland

In Duitsland hoor je in een winkel altijd te groeten bij binnenkomst en vertrek. Mensen worden door middel van standen aangesproken met een titel voor hun naam. En ook in een gesprek dien je respect te tonen voor de ander door afstand te bewaren, minstens 30 centimeter.

Frankrijk

In Frankrijk gelden andere prijzen voor de koffie op een terras en aan de bar. Het is dan ook ongepast om aan een bar te bestellen en vervolgens op het terras te gaan zitten. Een ander gebruik in Frankrijk is dat mensen elkaar vaak groeten met één of meerdere zoenen. Mocht je hier niet aan mee willen doen, dan is het verstandig om op tijd een hand uit te steken om dit duidelijk te maken. Overigens geldt dit voor wel meer zuidelijke buren en verschillen de gebruiken ook weer per gebied.

Japan

Eten op straat of in het openbaar is een groot taboe. Volgens Japanners is eten niet alleen het consumeren van voedsel, maar ook het uiten van waardering voor het eten zelf en ook respect tonen voor degene die het eten gemaakt heeft. Vooral eten in de trein of metro wordt niet gewaardeerd. Slurpen is in Japan wel toegestaan, terwijl dat bij ons juist als ongemanierd wordt beschouwd. Eten van rijst kent ook een vaste manier, het kommetje met rijst wordt naar de mond gebracht en tot de laatste korrel met chopsticks naar binnen geschoven.

Marokko

In Marokko is het gebruikelijk om gezamenlijk te stoppen met eten. Mocht je klaar zijn, dan is het verstandig om toch rustig door te eten, omdat de anderen zich anders ook verplicht voelen om te stoppen met eten. Wel moet je in acht houden dat je je bord niet helemaal leeg mag eten, omdat dit impliceert dat de gastvrouw te weinig gekookt heeft.

Mexico

Mexicanen geloven sterk dat het ongeluk brengt als je toost met een glas water. Bovendien is niet drinken volgens Mexicanen niet erg feestelijk. Mocht je niet drinken dan kun je beter niet mee toosten, omdat je anders degene waar je op toost het zeemansgraf instuurt.

Midden-Oosten

In het Midden-Oosten is het niet gepast om benen zo te houden dat de onderkant van je voeten te zien zijn, dit omdat voeten als onrein gezien worden. Over elkaar leggen van je benen of voeten, van de vloer houden en ergens op leggen zijn voorbeelden hiervan. Mede om deze reden dragen mensen in het Midden-Oosten lange gewaden als ze op de grond eten, zodat hun voeten goed bedekt kunnen worden. Daarnaast is het ook belangrijk om niet zomaar in het openbaar te gapen, maar dit te onderdrukken. Volgens de Koran komt gapen van Satan. Met je hand de gaap tegenhouden zorgt ervoor dat Satan niet in je lichaam kan komen en je overmeestert.

Rusland

In Rusland worden mensen die om alles lachen of een spontane glimlach vertonen als onbetrouwbaar bestempeld. Ook wat voor ons een vriendelijke glimlach is, wordt in Rusland geïnterpreteerd als een onzekere houding en een manier om je ware emotie te verdoezelen. Mocht je willen lachen dan moet het oprecht zijn en niet te uitbundig.

Spanje

In Spaanse bars is het een gebruik om juist wel je gebruikte servetjes, garnalenkoppen, prikkertjes en sigaretten op de grond te gooien, omdat de hoeveelheid rommel die op de grond ligt een indicatie is van de populariteit van de bar.

Thailand

In Thailand zul je niet snel een mes zien, omdat het eten vaak al in kleine stukjes gesneden is. Eten doen ze met de vork in de linkerhand en een lepel in de rechterhand. Het eten wordt met de vork op de lepel geschept en slechts in kleine hoeveelheden. Als er verschillende schaaltjes op tafel staan dan kun je van alle schaaltjes een beetje op de rijst op je bord scheppen.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten gelden verschillende benamingen voor het toilet. De reden voor de diverse benamingen is waarschijnlijk de preutsheid van de Amerikanen. Op openbare plaatsen wordt namelijk naar the restroom gevraagd en in restaurants naar the ladies room of the men’s room. Bij mensen thuis kun je informeren naar the bathroom. Hiermee wordt dan ook echt het toilet bedoeld en niet de badkamer. Deze benamingen gelden overigens ook voor de Canadezen, maar weer niet voor Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland. Daar gebruiken ze gewoon de term toilet. Amerikanen eten met mes en vork waarbij de vork in de linkerhand vastgehouden wordt bij het snijden. Zodra het voedsel gesneden is, legt men het mes neer en wisselt de vork van hand.

Zuidoost-Azië

Een etiquette die in Nederland wellicht niet meer zo bekend is, maar ook net als in Zuidoost-Azië als negatief opgevat wordt is met je handen in je heupen staan. Daar wordt deze houding als agressief ervaren, je kunt dus beter iets anders met je handen doen. Ook kun je ze beter niet in je zakken stoppen omdat dit een iets wat nonchalante houding weergeeft en niet in dank wordt afgenomen. Mensen die hun handen verbergen worden voor leugenaars uitgemaakt, omdat het suggereert dat ze uit angst zichzelf anders zouden verraden. In onze cultuur wordt, je handen verbergen, vaak opgevat als een gesloten houding en weinig flexibel.

Zweden

In Nederland is het gênant als er stiltes vallen in een gesprek, maar dit geldt niet voor onze bovenburen in Zweden. Daar is het heel normaal als er stiltes vallen en wordt stiltes opvullen juist als storend ervaren. Daarom wordt het over het algemeen aangeraden om in een gesprek met iemand uit Zweden een relaxte, kalme houding aan te nemen. Vooral praten op gedempte toon, sarcasme vermijden en emoties in toom houden, wordt gewaardeerd. Het kan als onvriendelijk, arrogant of een teken van irritatie worden opgevat.

Uiteraard zijn er zo nog veel meer gebruiken te noemen en kunnen we hier ellenlang over doorgaan. Maar mocht je dus overwegen om naar het buitenland te gaan dan is het uitpluizen wellicht een overwegen waard om blunders te voorkomen. Heeft de reden een zakelijke doeleinde, dan is het verstandig om je te verdiepen in bepaalde gebruiken. Zo voorkom je dat je een klant kwijt raakt, omdat die zich beledigd voelt.