De high tea in Groot-Brittanië

In Engeland is een afternoon tea om vier uur een dagelijks terugkomende routine. Het gaat hen dan ook niet alleen maar om de thee die geschonken wordt. Enkele belangrijke afspraken voor een afternoon tea zijn belangrijk om in het oog te houden.

  • De manier waarop de thee gezet is, kent een vast ritueel. Eerst de thee goed sterk maken! En er vervolgens naar hartenlust koude melk en suiker aan toevoegen.
  • Samen met de thee komen er allerlei zoete maar ook hartige hapjes op tafel. Sandwiches in handformaat met zalm en roomkaas, maar ook scones met ‘clotted cream’ en andere zoete lekkernijen overheersen.
  • De high tea zoals die op zondag geserveerd wordt, is nog net iets uitgebreider dan normaal. Ook de zondagse high tea in restaurants en hotels, bestaat uit allemaal kleine zoete en hartige gerechtjes die zo ‘uit de hand’ te eten zijn. Er liggen dan ook altijd servetjes in overvloed bij.

Wordt je uitgenodigd voor een high tea, zorg er dan voor dat je van tevoren geïnformeerd hebt wat precies de bedoeling is. De high tea was van oorsprong voor de Britten de warme maaltijd en sommige gebruiken het woord nog steeds hiervoor.

Aangezien Britten nogal afstandelijk zijn, doe je er verstandig aan om bij een eerste begroeting een korte handdruk te geven en de vraag ‘how do you do?’ te stellen. Bij een vrouw wacht je totdat zij haar hand uitsteekt. Privacy staat hoog in het vaandel, bewaar dan ook de nodige fysieke afstand. En uitgebreid emoties tonen doen de Britten al helemaal niet, ze staan bekend om hun stiff upperlip (de strakke bovenlip).

Chillen in de pub

Wat wij thuis doen, doen de Britten in de pub. Pubs zijn wel niet de hele dag open, maar dit is de beste plek om the locals te ontmoeten.

Mocht je een paar jaar geleden een pub opgezocht hebben, dan kon je nog wel eens voor een dichte deur komen te staan. Vooral in de grote steden zijn ze nu een stuk flexibeler en minder strikt dan voorheen. Toch worden vaak in kleinere dorpjes nog steeds strikte openingstijden gehanteerd. Laat je dus goed informeren.

Voor een biertje kennen de Britten diverse benamingen, wil je je niet laten kennen dan is de beste keuze direct een ‘pint’, ofwel een halve liter bier. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit het soort bier:

  • Lager
  • Bitter
  • Stout

Bedenk wel dat een goed glas bier in Engeland geen schuim bevat, dit is dus geen slechte taptechniek van de tapper!

De tweede ronde…

Britten zullen zich mateloos ergeren aan onze reclame waarin twee biertjes op afstand besteld worden. Het opsteken van je wijs- en middelvinger met de handpalm naar jezelf gericht is een grove belediging. Loop dus liever gewoon naar de bar voor je bestelling.

De laatste bestelling kan gegeven worden als de bel wordt geluid. Zijn je glazen leeg dan gaat de pub dicht en dien je te vertrekken.

Wanneer naar de pub?
  • Net als in Nederland mag je in Groot-Brittannië alcohol drinken vanaf je achttiende.
  • Een uitzondering geldt vanaf zestien jaar, dan mag er bier en cider gedronken worden in het gezelschap van een volwassene.
  • Voor kinderen onder de zestien, zijn er speciale ruimtes waar jongeren onder begeleiding iets kunnen drinken. De uitbater dient dan een Children’s Certificate te hebben. Uiteraard geen alcohol! Bij gewone pubs geldt: jonger dan veertien jaar, dan geen toegang tot de pub.
  • Punctualiteit

Wellicht dat de Britten van alle westerlingen nog het stiptst zijn, maak er dus een punt van om overal op tijd te verschijnen. Krijg je een uitnodiging bij iemand thuis dan is het niet erg om vijf tot tien minuten later te komen, maar in een restaurant verwachten ze je exact op tijd.

Wist je dat….
  • Het een belediging is om Schotten, Welshmen of Ieren als Britten te bestempelen
  • Gestreepte stropdassen alleen op privéscholen gedragen worden en dus niet door volwassenen gedragen wordt
  • Britten niet houden van starende mensen en een hekel hebben aan het beantwoorden van persoonlijke vragen.