Hoe doen de Grieken het?

In Griekenland waan je je met recht in het land van de goden. Het zijn dan ook zeer hartelijke en temperamentvolle mensen die weten wat gastvrijheid is. Zodra je een aantal woordjes Grieks spreekt, nemen ze de plaats van Zeus in. Ze ervaren het als zeer prettig als je hun gewoontes respecteert.

Griekse les

In Griekenland kennen ze geen aparte goedemiddag, wellicht omdat er tussen twee en vijf uur ‘s middags een siësta gehouden wordt en ze het dan ook niet prettig vinden als je ze daartussen lastig valt.

Enkele Griekse woorden:

  • Goedemorgen (tot 1 uur): kalimera (spreek uit als: kaaliemèraa)
  • Goedemiddag/goedenavond: kalispera (spreek uit als: kaaliespèraa)
  • Alstublieft: parakalo (spreek uit als: paaraakaalô)
  • Dankjewel: efharisto (spreek uit als: efgaariestô)
  • Pardon: signomi (spreek uit als: signomie)

(Overigens kennen de Grieken de g niet zoals wij hem uitspreken. De g lijkt meer op een Belgische zachte g)

Grieken zijn niet vies van contact en er wordt dan ook vrolijk op los gekust. Zowel door mannen als vrouwen en ook onderling. Bij het groeten geven ze elkaar steeds een handdruk, ook als ze weggaan. Alleen op Megali Pemti (Grote Donderdag, zoals onze witte donderdag), kussen de Grieken elkaar niet. Volgens de overlevering heeft Judas op die dag zijn bedriegerszoen aan Jezus gegeven. Op de andere dagen geven ze elkaar twee kussen, waarvan de eerste op de rechterwang.

Not done….

In Griekenland is het heel normaal als je elkaars aura betreedt. Ze bewaren onderling dan ook weinig afstand, raken je gemakkelijk aan door hun arm op je schouder te leggen of aan je arm te trekken als ze denken dat je aandacht verslapt. Dit is niet opdringerig bedoelt, maar hoort gewoon bij hun gewoontes. Tijdens zo’n gesprek zitten ze vaak aan elkaar, maar glimlachen doen ze zelden tijdens een gesprek. Je doet er goed aan om dit ook niet te doen, tenzij je graag in de categorie ‘sukkel’ wilt belanden. Oogcontact wordt tijdens een gesprek maar af en toe gemaakt, sta er dan ook niet raar van te kijken als je een gesprek met iemand voert die de andere kant uitkijkt.

Omgekeerde wereld

Ja is nee en nee is ja. Schudden met je hoofd betekent ja en een knikje omhoog betekent nee. Ook in woorden kun je maar beter snel het Griekse woord leren. Dit voorkomt dat je straks iets niet wilt, maar er wel mee ingestemd hebt. Even een lesje in het Grieks:

  • Nè betekent ja (schuin schudden met je hoofd)
  • Oxi betekent nee (een knik naar boven met een tss-geluid)

Ook andere tekens zijn erg verwarrend. Grieken worden dan ook de kampioenen van de gebaren genoemd. Ze zijn heel goed in het inzetten van hun lichaam bij taal. Voor ons lijkt het vaak alsof ze druk in discussie zijn, maar in werkelijkheid praten ze gewoon tegen elkaar. Enkele tekens die handig zijn om te kennen:

  • Ons stopteken, hiermee beledig je een Griek het betekent namelijk letterlijk: zak maar in de stront.
  • Opsteken van je duim is een heel grof gebaar
  • Een vinger tikkend op de onderlip, dit betekent dat diegene je iets wil vertellen
Goede gespreksonderwerpen

Eigenlijk praten Grieken over van alles, het is een heel trots en open volk. Je kunt prima met ze meepraten en discussiëren over je leven, je familie en het land waar je vandaan komt, maar uit geen openlijke kritiek over hun leven, familie en land. Hiermee beledig je ze en of dit nog goed komt is nog maar de vraag. In dorpjes, maar ook op pleinen in grote steden zie je vaak groepjes mannen, vrouwen of jongens en meisjes met elkaar de toestand van de wereld te bespreken en verbeteren. Ze zullen je aanmoedigen om hetzelfde te doen.

Authentieke eetgewoontes

Eten is voor Grieken een belangrijk moment van de dag, je zult Grieken dan ook zelden alleen aan een tafel treffen. Mocht je zelf ergens gaan eten zonder gezelschap, wees hier dan duidelijk in. Het kan anders nog heel lang duren voor je geholpen wordt.

Er is een verschil in taverna’s en estiatoria. In een taverna kun je lekker eten voor weinig geld, de inrichting is vaak sober ingericht en is een prima keuze voor de lunch. Mocht je hier ‘s avonds willen gaan eten, dan kun je rond 9 uur aanschuiven, anders heb je de kans dat ze nog gesloten zijn of alleen zit te eten. Om een keuze te maken uit al het lekkers dat een taverna te bieden heeft, is het in Griekenland gebruikelijk dat je een kijkje in de keuken neemt. De lades met verse vis en vitrines met heerlijke ovenschotels worden graag uitgebreid besproken. Mocht je later nog iets bij willen bestellen dan kan dit gerust. Bij de Grieken is het niet gebruikelijk dat er een voorgerecht geserveerd wordt. Alles wordt op tafel gezet zodra dit klaar is en hier wordt altijd brood bij geserveerd. Sta er dan ook niet raar van op te kijken als er flink met brood in algemene schotels gedoopt wordt. Alles is van iedereen is hier dan ook het motto. Grieken kunnen zeer luidruchtig zijn door druk gepraat en hard geklonken glazen, dit ervaren zij als gezellig.
In een estiatorio kun je deftiger, maar ook duurder eten. Hier worden naast Griekse ook Europese gerechten geserveerd. De meeste restaurant in Nederland hebben dan ook meer iets weg van een estiatorio. Als je door een Griek uitgenodigd wordt voor een etentje of drankje, vraag dan vooral niet om de rekening te delen. Daarmee breng je een Griekse man echt in verlegenheid. Ook jongeren onderling betalen voor elkaar de rekening. Een volgende keer betaald iemand anders weer. Er wordt bij de rekening ongeveer een fooi van tien procent gegeven.

Goed fatsoen

Grieken stellen hoge eisen aan hun uiterlijk, vooral de dames. Wil je een Griekse kerk of klooster bezoeken, ga dan fatsoenlijk gekleed. Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek. Bij bruiloften en geboortes gaan Grieken altijd op en top gekleed in galajurk en kostuum, maar ook bij simpele gelegenheden zoals de stad in gaan, zul je zowel mannen als vrouwen niet snel in een korte broek zien lopen (ook niet als de temperatuur tegen de 40 graden loopt). De meeste mensen doen dan ook een middagslaapje op het heetste van de dag. Zoals ik al eerder vermeldde is het dan ook echt not done om ze dan te storen. ‘s Avonds laat kun je ze daarentegen nog gerust opbellen. Ze kennen ook geen weekenduitjes zoals wij. Ook op maandagavond zitten de terrassen en taverna’s nog vol met mensen.