Italianen het toonbeeld van elegantie

Het is niet voor niks het land van de mooiste pakken. De mannen dragen er dan ook doorgaans een. Een pak van uitstekende kwaliteit, een mooi overhemd met een fraaie stropdas en goed gepoetste schoenen maken samen met een riem in dezelfde kleur het plaatje compleet.
In Italië mag het er allemaal best een beetje opzichtig aan toe gaan, want ook de dames zijn vaak duur en elegant gekleed. Ook aan accessoires mag het niet ontbreken voor de finishing touch. Italianen laten met hun kleding graag zien hoe succesvol ze zijn op zakelijk gebied.

Taalgebruik

Ook in hun taal overdrijven ze graag. Verbaas je dan ook niet als je met de titel ‘dottore’ of ‘dottoressa’ aangesproken wordt. Door de ander ook zo aan te spreken, toon je respect en geef je iemand status.

Naast de aanspreektitel ‘dottore’, zeg je bij een eerste kennismaking ook ‘molto lieto’ of ‘placere’. Je zegt daarmee: “aangenaam kennis te maken”.

Formeel gezien zeggen ze in Italië ‘buon giorno’ in de ochtend en ‘buona sera’ vanaf drie uur ‘s middags. Weet je niet wat je moet zeggen, onthoud deze twee dan in ieder geval.

Een warm volk

Zoals in de meeste zuidelijke landen, zijn Italianen erg spontaan en raken ze elkaar gemakkelijk aan. Het is daarom wel prettig om te weten wat de juiste begroetingen zijn voor verschillende situaties.

 • Bij een eerste ontmoeting geef je een hand en kijk je de ander in de ogen aan.
 • Zodra het echte vrienden zijn begroet je ze met een kus op elke wang. Lokaal kunnen dit er ook wel eens drie zijn. Elkaar een knuffel geven of een arm omslaan hoort er ook bij.
 • Zijn het geen eigen vrienden, geef dan een paar vluchtige kussen, ook als je de ander niet kent!
Motto: ‘hoffelijk en vriendelijk”

Wil je in de cultuur van de Italianen passen, zorg er dan voor dat je nooit je zelfbeheersing verliest. Italianen willen graag laten zien dat ze een goede smaak hebben. Dit geldt overigens niet alleen voor hun kleding, maar voor hun hele levenswijze.

Ze willen anderen dan ook graag leren kennen onder het mom van een uitgebreide lunch. De juiste gespreksonderwerpen aan snijden – die niks met de zaken te maken hebben – maar goede gespreksstof vormen voor een eerste ontmoeting, zijn:

 • Familie
 • Kunst
 • Films
 • Eten en wijn

Waar je bij Italianen beter je mond over kan houden zijn politieke en religieuze onderwerpen. Enkele redenen die ervoor zorgen dat deze onderwerpen geen favoriet gespreksonderwerp zijn onder anderen dat Italianen niet tegen kritiek kunnen en geen felle discussies met je aan willen gaan.

Wist je…
 • dat Italianen graag complimentjes krijgen
 • dat het ervan af hangt of je in het noorden of zuiden bent of ze op tijd komen
 • dat vergaderingen en gesprekken over het algemeen nogal rommelig verlopen en je waarschijnlijk voortdurend onderbroken wordt, omdat iedereen zijn zegje mag doen.
 • dat Italië bovenaan de Europese lijst van het meest aantal belminuten staat. Hun telefoon is heilig en wordt dan ook nooit uitgezet. Als hij gaat, wordt hij opgenomen. Ook tijdens een zakelijk gesprek of etentje laten ze nooit hun telefoon rinkelen.
Of toch niet?

Italianen zijn niet bepaald voorbeeldige bestuurders. Het zijn echte autofreaks en zitten vaak brutaal en nonchalant achter het stuur. Niet echt elegant dus!

Mocht je bij een aanrijding betrokken geraakt zijn, vertoon dan liever dezelfde verkeerseigenschappen dan de ander (anders raak je misschien ingesneeuwd). Een scheldkanonnade wordt naar je hoofd gesmeten en de kans is heel groot dat ze de schuld in je schoenen proberen te schuiven. In Italië zelf kun je dus beter het telefoonnummer van de politie bij voorhand hebben opgeslagen in je telefoon.

Mits je dezelfde verkeerseigenschappen gebruikt, is het verstandiger om steeds rechts te rijden. In Italië hebben ze er een handje van om voortdurend met de grote lichten te knipperen als je ze in de weg zit.