Gebruiken voor een gezonde nachtrust

Wist je dat je zelfs wanneer je vrijgezel bent ‘s nachts niet alleen slaapt en dat er in de slaapkamer ook enkele etiquette zijn die voor je gezondheid misschien toch wel erg belangrijk zijn. Je deelt je bed ‘s nachts namelijk met misschien wel 2 miljoen stofmijten en als je toch een partner hebt, kun je die hoeveelheid misschien zelfs verdubbelen. Stofmijten, bacteriën en allerlei andere kriebelbeestjes bezorgen ons regelmatig keelinfecties, diarree en jeuk.

Tips voor een gezonde slaap

En dan heb ik het nog niet over de Nederlanders die een huisstofmijtallergie hebben en dagelijks moe en verkouden hun bed uitkomen. Daarom kunnen enkele van onderstaande tips wellicht helpen om de klachten wat te verminderen.

Ieder jaar raak je een grote hoeveelheid huidschilfers, zweet en talg kwijt terwijl je slaapt. De nodige hygiëne toepassen in de slaapkamer is daarom wel verstandig. Allereerst kun je proberen om je slaapkamer zo leeg en opgeruimd mogelijk te houden. Een juist vochtgehalte is ook belangrijk. Door teveel vocht vermenigvuldigen stofmijten zich beduidend sneller. Dagelijks je slaapkamer minimaal een half uur ventileren behoort daarom ook tot de nodige handelingen. Ook je wasgoed buiten de slaapkamer houden zorgt voor een beter vochtklimaat. Daarnaast is het wekelijks verschonen van je beddengoed een must om een muf en stoffige slaapkamer te voorkomen. Ook moet je minimaal één keer in de week stofzuigen en de vloer en meubelen met een natte doek afnemen om de overtollige hoeveelheid stof weg te halen.

Het effect van zonlicht

Wat de meeste mensen wellicht niet weten is dat je je matras ook heel goed kunt stofzuigen en af en toe buiten in de zon kunt laten drogen. Stofmijten gaan namelijk dood door zonlicht. Ook zijn er voor de mensen met een allergie speciale hoezen te koop die via de verzekering voor de helft van de prijs aan te schaffen zijn.

Mocht je al deze handelingen toegepast hebben dan zou de hoeveelheid beestjes in je slaapkamer wellicht wat minder infecties en jeuk ten gevolge hebben.