Toilet Etiquette

Tegenwoordig is er in etiquetteland veel nieuwsgierigheid naar de specifieke etiquette bij de toiletgang. Vroeger was het gebruikelijk om de wc-bril naar beneden te laten staan, zodat deze voor de vrouw op een juiste manier klaar stond. Tegenwoordig is hier met het oog op emancipatie onduidelijkheid over ontstaan en zou de man net zoveel rechten hebben. Het gevolg is dat de toiletbril dus net zo goed naar boven mag blijven staan.
Hoewel de meeste mensen vinden dat de rechten van mannen en vrouwen hetzelfde zijn, is het toch nog steeds gebruikelijk om de wc-bril netjes naar beneden te doen, ook uit hygiënisch oogpunt. Maar naast deze bekende regel zijn er wel meer belangrijke regels over het kleinste kamertje in huis.

  • De bril en het deksel dienen net als de wasbak schoon te worden achtergelaten
  • Er hoort bij de wasbak altijd handzeep en een handdoek of papiertje te liggen
  • Wanneer je naar het toilet gaat, doe je de deur op slot
  • Als je sporen hebt nagelaten dan maak je dit na het toiletbezoek weer proper met de wc-borstel en spoelt vervolgens nog een keer het toilet door. Bij de tweede spoeling dien je de wc-borstel schoon te maken en deze weer terug te hangen in de houder
  • De wc-brillen zijn vaak voorzien van deksel, na gebruik dient deze weer dicht gedaan te worden, zodat heren die ervoor kiezen om staand te toiletteren, alles in zijn geheel open en ook weer dicht kunnen doen
  • Wanneer de wc-rol op is, dien je deze altijd te vervangen en het lege rolletje in het prullenbakje te gooien. Mochten de wc-rollen op zijn dan moet je de gastvrouw of -heer daarvan op de hoogte stellen, zodat deze de rollen weer tijdig aan kan vullen.
  • Het toilet is slechts om je nodige behoefte te doen, blijf er dan ook niet langer dan strikt noodzakelijk is. Dit is zeker het geval als er maar één toilet voor handen is.
  • Mocht je luchtjes achter laten, zet dan een raam open als dit mogelijk is of maak gebruik van een luchtverfrisser. Gebruik hier niet te veel van, omdat dit zeer onaangenaam is voor degene die na jou komt.
  • Als laatste is het belangrijk dat je na elk toiletbezoek je handen wast met water en zeep.

In de horeca geldt tevens nog dat een handdoek uit hygiënisch oogpunt niet toegestaan is. Maar voor de etiquette binnen de horeca verwijs ik je naar hygiënecode horeca.