Zakelijke kleding voor vrouwen

Al hoewel er voor vrouwen vaak meer keuze is, wil dit nog niet zeggen dat je dan maar in felgekleurd en in extreme kleding naar je werk moet gaan. Kleding moet goed passen. Het staat niet flatteus als kleding te groot, te klein, te kort of te lang is. Een veelgeziene dresscode op de Nederlandse werkvloer is Smart Casual.

Als eerste zorg je er dus voor dat je kleren goed passen. Heb je nog iets dat je mooi vind, maar te groot is. Kijk dan of je het wellicht door een kleermaker kunt laten innemen.

Als tweede let je op je lichaamstype. Het is nu eenmaal zo dat bepaalde stijlen je figuur beter doen uitkomen en dat andere stijlen dat juist niet doen. Vind je dit nog moeilijk, vraag dan hulp aan een verkoper in de betere kledingwinkels.

Ten derde kun je kiezen voor een kleuranalyse. Zelf een kleurenpalet samenstellen met kleuren waarbij je je goed voelt, heeft hetzelfde effect. Ook al bestaan er eigenlijk geen regels over kleurgebruik, het is nu eenmaal zo dat sommige kleuren bij de een beter staan dan bij de ander. Zorg ervoor dat je altijd enkele basiskledingstukken hebt met een neutrale kleur. Deze basis kun je dan eindeloos combineren met felgekleurde items.

Kleur, kleur en kleur

Als vierde regel geldt het advies dat schreeuwerige kleuren op kantoor echt niet kunnen. Ben je iemand die altijd kleur draagt of simpelweg echt niet zonder kleur kan, beperk je dan tot het gebruik van kleur in je accessoires of onder iets met een neutrale kleur.

Een vijfde etiquette in een zakelijke omgeving is die van de korte rokjes. NIET DOEN! Ga altijd smaakvol gekleed en vermijd laag uitgesneden blousejes en kleding van doorzichtige materialen. Kies altijd een lange rok (bijvoorbeeld een kokerrok) of een mooie zakelijke jurk die ten minste op de knie valt.

Als laatste zijn de regels over je onderkleding van belang. Ondergoed hoor je niet door je kleding heen te zien. Om dit te voorkomen, kun je het beste setjes kopen die bij je verschillende outfits passen. Ook panty’s horen in zakelijke situaties slechts doorzichtig en huidkleurig te zijn.

De finishing touch

Schoenen vertellen veel over je persoonlijkheid. Een paar platte schoenen of pumps, die de tenen geheel bedekken en bovendien bij allerlei outfits gedragen kunnen worden, is de meeste ideale schoen. Het lijkt misschien leuk om bij elke outfit een paar goedkope schoenen te kopen, maar vaak gaan deze dan ook niet lang mee. Bovendien zijn dit soort schoenen vaak aan trends onderhevig en kunnen dus ineens heel lomp staan. Een paar schoenen die misschien wel iets meer kosten, maar van goede kwaliteit zijn maken de beste indruk.

Naast schoenen zijn goede accessoires ook van belang. Gebruik ze met mate en om je outfit echt te accentueren. Een mooi sjaaltje kan je outfit wat kleur geven en een ketting kan een basisuitstraling net dat beetje extra geven. Kies voor een horloge van kwaliteit en bewaar horloges met versleten bandje voor privédoeleinden.

Uiteraard mag een tas niet bij een vrouwelijke outfit ontbreken. Een tasje kies je op basis van het seizoen en de kleur van de rest van je outfit. Tasjes die hun beste tijd gehad hebben, maken plaats voor nieuwe. Een laatste tastip, neem slechts een tas mee waar alles in past. Lukt dit niet – gebruik er dan hooguit twee.