Zakelijke kleding voor mannen

Soms lijkt het alsof mannen weinig keuze hebben en alles op elkaar lijkt, maar er valt wel degelijk te variëren. Ook in je zakelijke outfit kun je met kleuren en stoffen spelen. Wat is nu wel en niet gepast op de werkvloer.

  • Ook al ben je een man, ga niet te eentonig gekleed door elke dag hetzelfde te dragen. Wissel kleurtinten en stoffen af.
  • Kies voor losse kledingstukken in plaats van hele kostuums. Sportieve jassen en broeken zorgen ervoor dat je makkelijk kunt combineren en steeds weer een nieuwe outfit creëert.
  • Kleding te groot of te klein? Het staat allebei niet! Koop kleding dan ook alleen als het echt goed zit.
  • Houdt met de keuze voor een bepaalde stijl rekening met je postuur. Kies broeken en colberts die flatteren. Voor mensen die mager zijn, zou een double breasted jasje en een vouwloze pantalon ervoor kunnen zorgen dat je breder lijkt. Aan de andere kant kan een vestje en een broek met een haarscherpe vouw een zwaardere man dunner doen lijken.
  • Kies bij het kopen van overhemden een overhemd die lang genoeg is dat deze niet opkruipt. Er staat niets zo slordig als een overhemd dat half in en half uit je broek valt.
  • Voor een zakelijke omgeving zijn dassen in subtiele kleuren en conservatieve patronen de beste optie. Modieuze dassen met allerlei printjes zijn slecht geschikt in je vrije tijd, maar niet voor op kantoor.
  • Voor de juiste kleur riem dien je de kleur van je schoenen aan te houden. Vertoont een riem slijtageplekken, ga dan op zoek naar een andere. En houd bij de keuze van de kleur ook rekening met de rest van je outfit. De enige uitzondering hierop geldt voor vrijetijdskleding met tennisschoenen. De kleur van je riem kan dan wel een andere kleur hebben.
  • Wat sieraden betreft, geldt voor mannen dat overdaad schaad. Kies iets dat stijlvol is, maar niet te pompeus en opvallend.
Een ongelukje

Een keertje overdressed ergens verschijnen, kan altijd. Misschien ben je verkeerd ingelicht of heb je iemands advies niet goed begrepen. Maar helemaal uit de toom lopen, geeft daarmee de boodschap dat je er niet bij wil horen. Bovendien kun je het gezelschap het gevoel geven dat je je verheven voelt boven de rest.

Laat je liever voorlichten. Vraag welke kleding gewenst is. Dit kun je aan de gastheer of -vrouw doen of de plaats van bestemming om informatie vragen. In Nederland is op de werkvloer de dresscode Smart casual veelgebruikt.

En het tegenovergestelde?

Overdressed kan gênant zijn, maar underdressed is wellicht helemaal een teken van respectloos gedrag ten opzichte van de andere gasten. Met een spijkerbroek en T-shirt op een bruiloft verschijnen waar expliciet op de uitnodiging ‘black tie’ staat, is een teken van gebrek aan respect voor het bruidspaar. Ook kan underdressed gekleed gaan naar een voorstelling de indruk scheppen dat je het geboden vermaak niet erg hoog inschat. En bovendien ook geen hoge pet op hebt van de rest van het publiek.

Conclusie

Op de werkvloer maar ook bij bedrijfsuitjes is het verstandig je te verdiepen in de voorschriften. De kans dat je contract verlengd wordt, er een vervolg uitnodiging komt of mensen je graag aanspreken en serieus nemen, hangen samen met je kledingkeuze.

Nonchalant gekleed gaan naar een gala is alleen weggelegd voor de filmsterren onder ons. Doordat ze zich enigszins ongepast kleden zien ze er juist verfrissend excentriek uit.

In het vervolg zorg je er dus voor dat je kleding gestreken, goed gecombineerd, op je lijf is geschreven en van bijpassende accessoires is voorzien. Succes gegarandeerd.