Black Tie

Heb je altijd al als James Bond of echte Bondgirl een gelegenheid willen bezoeken? Kleed je dan naar de etiquette van de dresscode Black Tie. Het is een zeer formeel kledingvoorschrift, wat onder meer van toepassing is op een gala maar ook steeds vaker bij een bruiloft wordt gebruikt. Ondanks dat mannen een zwarte strik behoren te dragen, betekent het letterlijk ‘zwarte das’. Gezelligheid kent geen tijd, dus denk eraan: horloges zijn niet toegestaan op een Black Tie-evenement.

Black Tie voor vrouwen

Vrouwen dragen volgens de etiquette een lange avondjurk. Tegenwoordig valt een midi jurkje vaak ook onder dit kledingvoorschrift. Hoewel de benaming voor de dresscode anders doet vermoeden, hoeven vrouwen niet in het zwart gekleed te gaan. Bij Black Tie draait het om elegantie en een goed verzorgd uiterlijk, dus een avondjurk met een erg blote rug of zeer diepe decolleté is niet volgens etiquette. Draag bovendien niet een felle kleur, maar kies liever voor kleuren als donkerrood of donkergroen.

Maak de outfit af met hakken en een klein tasje. Besteed ook veel aandacht aan haar en make-up, want er verzorgd uitzien is belangrijk bij dit kledingvoorschrift. Breng bijvoorbeeld een oogschaduw aan in de kleur van de jurk, of kies juist voor een andere, opvallende kleur.

Black Tie voor mannen

Smoking met zwarte strik, dat is in het kort de kleding die een man hoort te dragen naar een evenement met Black Tie als dresscode. Er komt echter veel meer kijken bij een Black Tie outfit voor mannen.

Een smoking is zwart of bij hoge uitzondering zeer donkerblauw en heeft smalle satijnen revers. In het jasje van de smoking hoort een witte pochet, een soort zakdoek die netjes opgevouwen een beetje uit het borstzakje steekt.

Onder de smoking draag je als man een wit smokingoverhemd met blinde knoopsluiting en dubbele manchetten. Over het overhemd kun je een cumberband of gilet dragen, zodat het overhemd netjes blijft zitten. Een cumberband is een soort zijden riem die je over de broek draagt, gemaakt van hetzelfde materiaal en dezelfde kleur als de strik en de revers van het smokingjasje. Die zijn volgens het etiquette zwart, maar bij minder formele gelegenheden kiest men soms voor een andere kleur, zoals donkerblauw of donkerrood.

De broek van een smoking is te herkennen aan een satijnen bies aan de zijkant van de broekspijpen. De outfit wordt afgemaakt met zwarte lakschoenen en zwarte sokken.