Tenue de Ville

‘Tenue de Ville’ staat in krullende letters in een uitnodiging voor de bruiloft van een familielid of vriend die je net uit de brievenbus hebt gepakt. Wat wil het bruidspaar dan dat je aantrekt? Welke kleding hoort erbij? En welke accessoires kies ik?

Stadskleding

Tenue de Ville staat tegenwoordig vaak op een uitnodiging voor een bruiloft of receptie. Het  betekent letterlijk ‘stadskleding’ en is een stuk informeler dan galakleding. Toch betekent het niet dat je de bruid blij maakt als je in gescheurde spijkerbroek met sweater rondloopt op de bruiloft. Het kledingvoorschrift kun je zien als ‘nette kleding voor overdag’. Als je je naar etiquette kleedt in Tenue de Ville straalt je outfit rust en netheid uit.

Tenue de Ville voor vrouwen

Volgens de etiquette dragen vrouwen een mantelpak. De rok van het mantelpak valt tot over de knieën en heeft een zachte kleur, zoals een pasteltint. Het is de bedoeling dat je als vrouw het jasje van het mantelpak te allen tijde aanhoudt. Blote benen zijn traditioneel gezien ook uit den boze. Dames dragen een panty, kousen of maillot, die zowel huidskleurig als donker mag zijn.

De sieraden die je bij je outfit uitzoekt, zijn subtiel (denk bijvoorbeeld aan knopjes in de oren of een ketting met hangertje). Als tasje kies je voor een enveloptas of clutch dat niet te veel opvalt en goed past bij de rest van je outfit. Halfhoge pumps in een egale kleur maken het af. Een hoed is voor vrouwen optioneel.

Tenue de Ville voor mannen

Mannen dragen bij Tenue de Ville een donker maatpak in kleuren zoals donkerblauw of zwart. Daaronder hebben zij een licht overhemd aan en optioneel een gilet passend bij het pak. Heren dragen bij volgens de etiquette een zwarte stropdas, maar tegenwoordig is dit niet meer noodzakelijk.

Als man maak je je outfit af met een paar donkere, nette schoenen, zoals brogues. Tenue de Ville is een dresscode waarbij details belangrijk zijn, dus stem de riem af op de schoenen. En zelfs je sokken zijn belangrijk: kies volgens de etiquette voor een donker, onopvallend paar.

Moderne twist

Tegenwoordig wordt er vaak minder streng omgegaan met de dresscode Tenue de Ville. Zo mogen vrouwen ook een broekpak of jurkje (wél tot op de knieën!) dragen. Ook zijn nette ballerina’s tegenwoordig geen probleem en mag je zelfs bij erg warm weer de panty achterwege laten.

Voor mannen geldt dat ze een strik kunnen dragen of de das helemaal achterwege kunnen laten. De broek mag tegenwoordig ook een andere kleur hebben dan het jasje. Geef je outfit een moderne twist door een lichtbruine broek te combineren met een donkerblauw jasje. Dat het overhemd lichter is dan het jasje, is wel nog steeds aan te raden. Een subtiel detail zoals sokken met een vrolijke print komt ook steeds vaker voor.