Dresccode Cocktail

Op een cocktailparty liepen vrouwen vroeger rond in een zwart jurkje met een lengte tot rond de knieën: de traditionele cocktailjurk. Het werd gecombineerd met mooie sieraden en bijvoorbeeld een net hoedje of handschoenen. Het is van oorsprong een semi-formele dresscode, minder formeel dan Black Tie. Tegenwoordig is het een veelgebruikt kledingvoorschrift voor bruiloften en heb je meer keuzevrijheid als je deze dresscode in een uitnodiging aantreft.

Cocktail voor vrouwen

Dames dragen volgens de etiquette een korte of midi jurk tot rond de knieën. Het mag niet te sexy zijn. Draag je graag een korte jurk, laat dan verder niet te veel bloot zien en kies voor een jurk met lange mouwen of een hoge neklijn.

Je kunt gewoon een leuke kleur of print kiezen voor je jurk. Er zijn nogal wat cocktailjurken in verkoop, dus koop er een die je mooi staat en waar je je goed in voelt. Een nette broek of jumpsuit mag je als vrouw overigens ook dragen, mocht je een keer geen zin hebben om een jurkje te dragen.

De outfit maak je af met een paar mooie hakken of nette platte schoenen. Met sieraden en accessoires mag je best uitpakken als je een bescheiden jurkje hebt gekozen. Kies echter niet voor een te grote tas. Een clutch past het beste bij een cocktailjurkje. Ook met bijzondere make-up kun je je look nog meer laten opvallen. Neem hiervoor de tijd!

Cocktail voor mannen

Mannen die zijn uitgenodigd voor een feestje met de dresscode cocktail dragen een donker pak of donkere smoking in kleuren als donkerblauw, zwart of donkergrijs. Daaronder dragen zij een effen overhemd en bij voorkeur schoenen in dezelfde kleur als het pak.

Enkele uitzonderingen hierop zijn van toepassing op wat informelere gelegenheden, zoals een strandfeest of zomerse bruiloft. Dan is een pak in een lichtere kleur namelijk vaak toegestaan. Ook kunnen heren soms het pochet of strikje weglaten wanneer zij een smoking dragen. Dit hangt geheel af van de uitnodiging.

Bij twijfel kun je vragen wat andere genodigden naar het evenement zullen dragen. Of vraag de gastheer en/of gastvrouw hoe zij de dresscode voor zich zien.