Kledingkeuze binnen het gezin

Je kunt binnen verschillende gezinnen een kledingstijl tegenkomen. Toch zijn er ook verschillen, vooral pubers zetten zich vaak af tegen hun ouders door zich anders te kleden. Het is dan ook volkomen normaal als je dochter ineens thuis komt met een navelpiercing of je zoon met een hanenkam. Of je het leuk vindt is een tweede.

Door de keuze van je kleding zeg je eigenlijk dat je bij een bepaalde subcultuur hoort en je afzet tegen andere subculturen. Kortom je kind voelt zich thuis en wil zich gedragen naar de maatstaven van een bepaalde vriendengroep. Er tegenin gaan heeft weinig zin, hiermee keert je puberende zoon of dochter zich juist tegen je. Beter is het om over de kledingkeuze van je kind te praten en vertellen wat bepaalde kleding uit kan stralen. Meisjes zijn zich bijvoorbeeld vaak niet bewust van het imago dat ze krijgen door het dragen van bepaalde sexy kleding. Aangezien er ook kledingetiquette bestaan in verschillende situaties is het verstandig om hier met je zoon of dochter over te praten. Een kind weet niet dat je in een discotheek andere kleding draagt dan tijdens een sollicitatiegesprek. Je kunt je kind dit zelf laten ontdekken, maar vaak gaat dit gepaard met blunders. Je kunt er ook voor kiezen om je kind hier op voor te bereiden door over de verschillende kledingstijlen te praten.

Zondagskleren

Of je nu naar de kerk gaat op zondag of naar oma, meestal wordt er op zondag wat nettere kleding gedragen. Een overhemd met een shirt eronder en een spijkerbroek is voor een kind een mooie zondagse outfit. Ook zijn er in gezinnen vaak speciale schoenen die voor bijzondere gelegenheden of de zondag bewaard worden. Toch gelden er niet alleen voor zondag kledingvoorschriften. Aangezien basisschoolkinderen veel buitenspelen en vaak met kapotte broeken thuiskomen hebben veel gezinnen ook speciale doordeweekse kleding. Pas in de laatste groepen van de basisschool beginnen leerlingen zich bewuster te worden van kledingstijlen en de daarmee gepaard gaande etiquette. Je kunt als ouder dan ook niet meer met allerlei kleding aan komen zetten, omdat je zoon of dochter deze keuze vaak al graag zelf maakt. De beste oplossing is om geen ongevraagd advies te geven, maar te helpen als ze om hulp vragen. Je kind gaat nu eenmaal leren eigen beslissingen te maken. En als ouder kun je je kind daar het beste maar zoveel mogelijk in steunen, omdat er tegenin gaan alleen maar averechts werkt. We hebben allemaal een persoonlijke stijl en die hoort vaak bij een bepaalde muziekstijl. Ze mogen hun eigen smaak hebben en deze hoeft ook niet hetzelfde te zijn als die van jezelf. Zeg dan ook niets vervelend over hun kledingkeuze, hier bereik je niets mee.

En make up…

Ook het gebruik van make up hoort bij een bepaalde kledingkeuze. Vooral in de puberteit hebben kinderen nogal eens last van acne en de behoefte om het geheel dicht te smeren met make up. Help je kind om zijn of haar gezicht goed te reinigen en geef aan dat make up de poriën dichtsmeert en de kans op ernstige acne vergroot.

Uiteindelijk zie je vaak dat na een periode van afzetten je zoon of dochter redelijk dichtbij je eigen stijl blijft. Er wordt niet voor niks gezegd de appel valt niet ver van de boom. Slechts een enkeling zal een aparte kledingkeuze blijven houden. Maar ook dan is het wellicht verstandig om dat dan maar te accepteren.