Wanneer gebruik je welke bloemen?

Bloemen zijn in allerlei situaties te gebruiken. Zo kun je iemand bloemen geven voor zijn verjaardag, bij Moederdag, een begrafenis, een jubileum en noem maar op. Maar wanneer geef je nou welke bloemen? Echte etiquette voor het geven van bloemen zijn er niet. Toch zijn er een aantal bekende weetjes over het geven van bloemen. In het geval van een begrafenis zijn er een aantal voorwaarden om in acht te nemen.

Begrafenis

Oorspronkelijk staan bloemen voor groei, nieuw leven en een voorwaartse beweging. Bloemen zorgen bij een begrafenis of crematie maar ook bij rouwende mensen thuis voor een gevoel van warmte en medeleven. Bloemen zijn bij een begrafenis of crematie geen verplichte kost, maar met bloemen kun je wel goed laten voelen wat de overledene voor je betekende. Dus als je bloemen doet, wat is dan gepast?

Bloemschikking

Bij de bloemschikking voor een begrafenis zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Een rouwboeket
  • Een rouwkrans
  • Een biedermeijer
  • Een rouwstuk

Een rouwboeket en biedermeijer zijn boeketten die bij de familie thuis bezorgd kunnen worden. Daarvoor zijn de rouwkrans en het rouwstuk niet geschikt. Deze stukken kunnen door de vorm en opmaak te confronterend werken.

De kleur van de bloemen

Zoals aangegeven zijn er niet echt etiquette bij een begrafenis, toch zijn sommige kleuren echt niet geschikt. Bij een hele sobere plechtigheid is het veilig om niet al te felle kleuren te kiezen. Dan kun je het beste voor wit gaan, dat is in dit geval de veiligste keuze. Indien je de lievelingskleur van de overledene kent, dan is dit ook een goede optie. Maar als je het niet zeker weet, kun je bijzondere kleuren beter achterwege laten.

Type bloemen

De soort bloem die je kiest, hangt af van het verhaal dat je de bloemen mee wilt geven. Aangezien elke bloem een eigen verhaal vertelt, is het handig om hier eerst informatie over in te winnen. De witte lelie is een veel gebruikte bloem, maar ook rozen doen het goed. Roze anjers staan voor “ik zal je niet vergeten” en zwarte rozen voor “ het is uit”, dus tenzij zwarte rozen iemands lievelingsbloemen zijn, is dit waarschijnlijk niet zo’n geschikte bloem om te geven bij een begrafenis. Om te voorkomen dat je een boodschap meegeeft die je niet zo bedoelt, is het belangrijk om hier eerst de juiste informatie over in te winnen.

Waar bezorgen?

Je kunt begrafenisbloemen bij het uitvaartcentrum laten bezorgen of bij de familieleden thuis. Een krans of rouwstuk worden naar het uitvaartcentrum gestuurd, maar een boeket kan ook naar huis. Indien er op de rouwkaart een aantekening over bloemen staat, dan is het belangrijk om die op te volgen. Het kan dus ook zo zijn dat de familie helemaal geen bloemen wil. Een boeket na de begrafenis aan een college of kennis is ook een mooi gebaar, om zo te laten zien dat je aan hem of haar denkt. Het is altijd goed om bloemen mee te nemen naar het graf en deze bij het graf te leggen.

Als laatste is het raadzaam om rekening te houden met de religie van de familie, aangezien bloemen in sommige culturen of religies helemaal niet gebruikelijk zijn. De meest voorkomende religies waar bloemen geen deel uitmaken van een begrafenis zijn het Jodendom en binnen de Islam, alhoewel dit ook weer per familie kan verschillen. Bestel je je bloemen op boeketcadeau.nl dan zijn ze succes verzekerd. Ze staan hier namelijk per onderwerp geordend.