Nieuwe baan, nieuwe garderobe, toch?

Met een nieuwe baan wil je er natuurlijk representatief uitzien, maar betekent dit dan automatisch diep graven in je portemonnee?

Met een inventarisatie van je kledingkast en het goed matchen van je kleding kom je al een heel eind. Zorg er in ieder geval voor dat de kleren die in je kast hangen schoon en (eventueel) gestreken zijn.

Methodes om te ordenen

Je kunt er voor kiezen om je kleding direct na het wassen en drogen netjes op te vouwen in de kast en vervolgens te strijken als je het aan wilt doen. Uiteraard oogt je kledingkast netter met gestreken kleding, maar als het netjes op volgorde van kleur ligt en op dezelfde manier gevouwen is achteraf strijken ook een prima optie. Dit geldt vooral voor mensen die een hekel aan strijken hebben en bergen schoon wasgoed verzamelen. Zij kunnen het beter ongestreken en schoon in de kast opbergen.

Er is een andere methode voor degene die wel strijken voor het in de kast gaat. Hang je kleding als outfits bij elkaar, zodat je er gemakkelijk bij kunt. Ook voor degene die het moeilijk vinden om snel een goede keuze te maken in setjes is dit een prima oplossing.

Naast de manier van opbergen is het ook belangrijk om eens in de zoveel tijd je kast uit te mesten. Kleding die niet lekker zitten of nooit gedragen worden, kunnen in een opwelling gekocht zijn. Aarzel niet en doe het weg. Onnodig je kast vervuilen met kleding die voor iemand anders misschien wel prima is, zorgt er alleen maar voor dat je het overzicht verliest. Ook kleding die versleten is, verdienen een plekje in de vuilnisbak of bij de poetsdoeken. Draag het in ieder geval niet naar je werk.

Moet er nog wat bij gekocht worden?

Nu je kledingkast op orde is, kun je gaan kijken of er nog iets ontbreekt aan je outfits. Let daarbij op de volgende dingen.

  • Heb je geen of weinig geld, onthoud dan dat nieuwe accessoires een oude outfit weer nieuw leven in kunnen blazen. Ga met je outfit aan naar de winkels en kijk of er een sjaaltje, ketting of tas te vinden is dat hiervoor zorgt.
  • Als je niet van winkelen houdt, beperk het winkelen dan tot twee keer per jaar. Zorg ervoor dat je je kast uitgeruimd hebt en weet wat je nodig hebt. Shop een keer voor de lente en zomer en een keer voor de herfst en winter. Koop dingen die je kunt combineren met andere kleding en zoek naar klassiekers van goede kwaliteit.
  • Natuurlijk zijn trendy kleren leuk, maar laat je niet verleiden door alleen maar trendy kleding. Aangezien je minder lang plezier hebt van trendy kleding, geef je hier minder voor uit. Bewaar je geld voor de klassiekere items in je garderobe.
  • Op je werk kun je het beste een zakelijke basisoutfit dragen en dit combineren met wat trendy accessoires. Bewaar je trendy kleding zoveel mogelijk voor in je vrije tijd.
  • Zorg ervoor dat je de kledingvoorschriften van je bedrijf kent. Het kan zijn dat het er bij jou op het kantoor nogal informeel aan toe gaat, maar kies dan toch zoveel mogelijk voor kleding van goede kwaliteit met een professioneel imago. Heeft je werkomgeving een conservatiever karakter, zorg dan voor ingetogener kleding, zoals een net pak.
  • Naast de kledingvoorschriften die op je werk gelden, hangt de kleding die je kiest ook af van de stijl en kleur die je goed staan. Vind je het moeilijk om dit te bepalen, overweeg dan een keer een workshop kleur- en stijlanalyse.
  • Om impulsaankopen tot een minimum te beperken, kun je het beste terughoudend zijn met kleding waarvan je niet weet waar je het zult dragen. Ook al ziet iets er mooi uit. Ten eerste staat geen enkel kledingstuk goed bij iedereen en hangt het ook van je stijl en bouw af of het staat.
Tijd en geld besparen

Kleding van hele tere stoffen of kleding die gestoomd moeten worden, vergen veel onderhoud. Mits het echt nodig is, kun je dit soort kleding beter niet kopen voor op je werk.