Dating etiquette?

Bestaan er etiquette bij dating, zul je misschien denken. Wellicht dat je je er niet bewust van bent, maar enkele hele bekende etiquette worden zeker bij een eerste date misschien zelfs wat overdreven toegepast. Een heer die de deur open houdt voor een dame waarop de dame vervolgens netjes bedankt, zorgen voor een goede eerste indruk. Maar ook de juiste kleding dragen, is een etiquette die bij een date een belangrijke plaats in neemt. De juiste benaming voor de kleding bij een eerste date is “smart casual” en ligt tussen vrijetijdskleding en formele kleding in. De kleding bij een date moet een weerspiegeling zijn van je persoonlijkheid, maar mag niet te uitbundig zijn. De gulden middenweg is misschien wel de beste optie.

De afspraak

De eerste belangrijke etiquette bij een date is misschien wel het “op tijd” komen, aangezien dit niet bij iedereen vanzelfsprekend is. Vervolgens is je date groeten de volgende stap. Ook de manier van groeten hangt van een aantal factoren af. Een eerste date begroet je met een stevige handdruk of bij een minder formele aangelegenheid met één zoen op de wang. Bij een eerste persoonlijke date, waar al uitgebreid telefonisch of via email contact aan vooraf is gegaan, zijn drie zoenen op de wang gangbaar. Mocht je twijfelen over de manier van groeten, kijk dan goed naar de lichaamstaal van de ander.

Bij het betreden van een restaurant of andere openbare gelegenheid opent de man de deur en volgt de vrouw vervolgens naar een plaats. Daarbij mag hij wel een suggestie doen voor een bepaalde richting.  De stoel wordt daarna door de heer danwel het personeel zo geschoven dat de vrouw plaats kan nemen. In drukke gelegenheden kan de man ervoor kiezen de vrouw voor te gaan. In een bioscoop is het de man die voor gaat om een plekje te zoeken. Heeft de man eenmaal een plek gevonden, dan laat hij de vrouw als eerste zitten.

Tijdens de date

In een restaurant is het uiteraard not done als er gesmakt, geboerd en met volle mond gepraat wordt. Ellebogen horen niet op de tafel en men zit recht op de stoel. Telefoneren tijdens de date is niet toegestaan, zo ook het gebruiken van tandenstokers (ook niet achter je hand). Spelen of wijzen met je bestek is uit den boze. Wel zijn er enkele gerechten die met de handen gegeten mogen worden.

  • Kippenpootjes
  • Olijven
  • Brood
  • Mais
  • Spareribs
  • Kreeft
  • Oesters
  • Koekjes
  • Kleine hapjes

Na afloop dienen de handen aan een servet afgeveegd te worden. Oneetbare delen, zoals pitten en botjes dienen eerst in de hand en vervolgens op je bord te worden gelegd. Grotere stukken voedsel of eten dat niet goed smaakt, kunnen direct in een servet uitgespuugd worden en op een plek gelegd worden uit het zicht van de ander.

Afscheid nemen

Nadat je je date wat beter hebt leren kennen en het einde nadert, is het tijd om op de juiste manier afscheid te nemen. Soms is de date positief is uitgevallen en wil je de persoon in kwestie vaker zien, maar een date wil ook nog wel eens tegenvallen. Het de persoon in kwestie eerlijk vertellen is een belangrijke stap, die niet overgeslagen mag worden. Daarnaast is de date bedanken voor de avond in beide gevallen een must. Bij het afscheid nemen kun je volstaan met drie zoenen op de wang. Als laatste is het belangrijk nemen om rekening te houden met de gevoelens van de ander en jezelf niet op te dringen. Of de date nu positief of niet uitpakt de avond zal met deze regels in je achterhoofd zeker slagen