Na je eerste afspraak

Het kan zijn dat je na je eerste afspraak denkt dat het ijs gebroken is en er geen regels meer in de weg staan. Toch kan je je hierin lelijk vergissen, aangezien niet iedereen dingen op dezelfde manieren ervaart. Enige voorzichtigheid is geboden bij het afscheid en het maken van een vervolg afspraak. Zorg dat je gepast afscheid neemt en je niet opdringt bij de ander. Ook al heb je het idee dat het klikt, sommige mensen zijn wat gereserveerder en hebben tijd nodig. Gun ze dan ook deze tijd en zeg dat je over enkele dagen graag weer contact wilt zoeken. Doe dit dan ook, ook al wil je liever gelijk de dag erna bellen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel mensen geen vervolg afspraak willen maken, omdat de ander zich teveel opdringt.

Hoe verder

Bij het afscheid nemen zelf, bedank je de ander altijd voor zijn komst. Dat komt attent over en kan een eventuele stap naar een nieuwe afspraak dichterbij brengen. Kussen doe je alleen in uitzonderlijke gevallen. Neem liever afscheid met een stevige hand en blijf dan even staan om de ander uit te zwaaien.
Ook als je geen vervolgafspraak wilt maken, laat je de ander weten dat je binnenkort belt of e-mailt. Doe dit vervolgens dan ook. Het is niet leuk om het gevoel te hebben dat het klikte en dan vervolgens niet meer teruggebeld worden. Wees ook bij het vervolggesprek gelijk duidelijk en vertel de ander dat je geen verder contact wenst. Nadat je de ander het bericht verteld hebt, kun je het beste eindigen met een compliment. Dit compliment kan betrekking hebben op dat ene wat je wel aantrekkelijk of prettig vond aan de ander, maar het kan ook een meer algemeen compliment zijn. Je kunt de ander bijvoorbeeld laten weten dat je weer nieuwe dingen geleerd hebt en hier met veel plezier aan terug zult denken.

Een zakelijke afspraak

Heeft de afspraak een zakelijker karakter gehad, maar wens je verder geen contact, zorg dat je dit dan ook netjes afhandelt. Bij het afscheid kun je aangeven dat je in het vervolg verder geen gebruik wenst te maken van de ander zijn diensten, maar wel wilt bedanken voor de tijd en moeite die de ander heeft gestoken in het traject. Ook kunt u aangeven dat u wellicht in de toekomst bij een volgende gelegenheid gebruik gaat maken van zijn diensten. Vind je dit lastig dan is een brief waarin je verdere diensten van de ander afwijst ook voldoende, maar ook hierbij geldt doe dit altijd.