Volgens de gala-etiquette

Terug in de tijd wat galafeesten betreft, want de meeste etiquette worden tegenwoordig niet meer strikt nageleefd. Sommige richtlijnen staan bovendien bekend als mores (“ongeschreven regels”).
Toch is het ook wel eens leuk om de avond weer helemaal volgens de etiquette te laten verlopen.

Allereerst vraagt de heer de dame in een brief, die handgeschreven is met zilveren pen op blauw papier, of zij hem wil vergezellen naar het gala. De dame antwoordt hier vervolgens op met een handgeschreven brief met gouden pen op roze papier. Waarin zij de heer uitnodigt om een kopje thee te komen drinken. Tijdens deze visite wordt er niet over het gala gesproken, maar maakt zij hem duidelijk wat hij van haar kan verwachten. Serveert zij niets bij de thee, dan wijst ze zijn verzoek af. Serveert ze koekjes bij de thee, dan mag hij na het gala verder niets van haar verwachten. Serveert ze zelfgebakken of gekochte taart dan is ze in meer dan alleen het gala geïnteresseerd en moet hij haar veroveren na het gala. Serveert ze slagroomtaart dan heeft hij haar al veroverd.

Als de dame besluit mee te gaan, dan moet ze tijdens de visite proberen om de heer duidelijk te maken wat de kleur van haar jurk wordt. Zo kan de heer de kleur van de corsages hierop aanpassen. Dit doet de dame door een stukje van de galajurk uit de kast te laten hangen of door bijvoorbeeld een boeket met bloemen te verzorgen in de kleur van de jurk.

De heer verzorgt de corsages voor beiden. De heer draagt deze vervolgens met de bloem naar boven en neemt deze op de avond zelf mee, zodat de dame de corsage kan dragen met de bloem naar beneden. Alleen tijdens een schrikkeljaar moet de dame de heer op dezelfde wijze uitnodigen en verzorgt zij ook de corsages.

De heer haalt de dame op bij haar huis en begroet haar met een handkus, waarbij de lippen de hand nauwelijks mogen raken. Alleen wanneer de dame handschoenen draagt is de handkus echt taboe. De heer begeleidt de dame eerst naar een diner en daarna naar de galalocatie. Wordt de dame lopend begeleid dan loopt ze aan de linkerarm van de heer. De uitzondering daarop vormen de gevaarlijke situaties. In dat geval loopt de heer aan de “onveilige” kant.

Mocht de dame handschoenen dragen dan wordt zij geacht dit de hele avond te doen, behalve tijdens het diner dan mag ze ervoor kiezen om ze tijdelijk uit te doen.

Een heer laat de dame ten aller tijden voorgaan, de enige uitzondering daarop is de trap. Dit om ongepaste blikken te voorkomen. Zowel naar boven als beneden loopt de man voorop. Mocht het een hele steile trap zijn, dan laat de heer de dame voorgaan op haar op te kunnen vangen bij een onverhoopte valpartij.

Wil de heer een dame ten dans vragen, dan kan hij dit doen door een lichte buiging te maken. De dame stemt hiermee in door eenmaal het hoofd te knikken. Mocht de dame deze dans al aan een ander beloofd hebben, dan mag ze weigeren, anders niet. De man die geweigerd wordt, dient niet direct naar een andere dame te lopen. Dit om te voorkomen dat ze denkt dat ze tweede keuze is. Tijdens een gala hoort zowel de dame als de heer weinig bij zich te hebben. Een horloge is niet gepast. De heer draagt tijdens het gala wel twee zakdoeken mee, een voor zichzelf en een voor de dame. De dame mag een klein handtasje meedragen.

Na het gala moet de heer ervoor zorgen dat de dame in gepast vervoer naar huis kan.

Aangezien we tegenwoordig allen een mobiele telefoon bij ons dragen, mag deze mee mits hij op stille stand staat.

Met deze regels in je achterhoofd wordt het zeer zeker een geslaagde en zeer romantische avond.

Weten wat er best gedragen kan worden tijdens een gala? Lees het artikel ‘Dresscode Gala