Wat trek je aan bij een huwelijk

De kledingetiquette bij een huwelijk kan soms nogal verwarrend zijn. Meestal dienen de gasten zich aan het bruidspaar aan te passen. Dit betekent in de praktijk dat als de bruid een lange witte jurk draagt de rest van de vrouwen een mantelpakje dragen. Draagt de bruidegom een jacquet ( dit is een pak met een lange zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag), dan dragen zijn vader, beste vrienden, de getuige en de mannelijke ceremoniemeester ook een jacquet. Gasten die alleen voor de receptie zijn uitgenodigd dragen een feestelijke jurk en een mooi donker pak.

Ook hangt de kledingetiquette af van de wensen van het bruidspaar. Soms mag het allemaal wat informeler en soms zijn er speciale kleding wensen, deze staan dan vermeld op de uitnodiging.

Kledingvoorschriften van de gasten
  • Black Tie’: de heren worden dan in smoking verwacht en de dames in cocktailjurk
  • ‘White Tie’: de heren worden dan in rokkostuum verwacht en de dames in avondtoilet
  • Tenue de Ville’: is de minder formele variant, daarbij dragen de mannen een driedelig pak en de dames een mantelpakje of jurkje
  • ‘Pink Tie’ is het minst formeel, daarbij kiezen de gasten hun kleding naar eigen keuze. Het maakt niet uit wat ze dragen

Andere veel voorkomende dresscodes bij huwelijken zijn Summer Chic, Feestelijk, Cocktail en Smart Casual.

Voor mensen die voor één keer niet te veel geld uit willen geven zijn er gespecialiseerde winkels die dit soort kleding verhuren.

Kledingvoorschriften van de directe familie

De moeder van de bruid heeft daarnaast de eerste keus en mag haar keuze afstemmen op de bruid. Zij is dan ook de enige die een witte bijpassende jurk mag dragen als de bruid ook wit draagt. De moeder van de bruidegom past haar kledingkeuze aan, net als de andere vrouwelijke gasten.

Kledingvoorschriften van de bruidsmeisjes en jongens

De bruidsmeisjes krijgen een jurk aan die qua stijl en kleurstelling lijkt op die van de bruidsjurk. De bruidsjonkers krijgen speciaal aangemeten kleding.

Corsages

Voor gasten die de hele dag zijn uitgenodigd, zoals de directe familie, de getuigen en goede vrienden zijn er meestal corsages. De voorschriften voor het dragen van corsages zijn bij mannen en vrouwen verschillend. Vrouwen dienen hun corsage hoog op de linkerschouder te dragen met het steeltje schuin omhoog en mannen dienen hun corsage links op de rever te dragen met het steeltje naar beneden. Voor de corsages geldt dat ze worden afgestemd op het boeket van de bruid. Er kan ook gekozen worden voor corsages in verschillende kleuren, zodat vrouwelijke gasten de corsages af kunnen stemmen op hun jurk.

Tips

Kledingvoorschriften zorgen voor extra dimensie tijdens het huwelijk, maar laat de etiquette de spontaniteit van de dag niet in de weg staan. Uiteindelijk gaat het erom dat het bruidspaar doet waar ze zich goed bij voelen.