Dresscode gala

De dresscode voor een bepaalde gelegenheid kan veel ophef veroorzaken. Wat moet je aan? Wat trekken anderen aan? Wat als iemand hetzelfde aanheeft? Voorkomen dat je hetzelfde aantrekt als iemand anders kan natuurlijk niet, maar je kunt er wel voor zorgen dat je gekleed bent zoals het hoort. En aangezien een gala een vrij bijzondere gelegenheid is, zijn er dan ook striktere kledingeisen dan een gewoon feest. Welke eisen er precies gelden, hangt af van de aanwijzingen op de uitnodiging. Vaak staat er dan Black tie of White tie, maar wat er dan van je verwacht wordt, lees je hieronder.

Volgens de uitnodiging

De allereerste aanwijzing blijft de uitnodiging. Houd je dan ook aan de voorschriften die hierop staan. Vaak wordt er voor een gala de meest officiële avondkleding verwacht. Deze avondkleding wordt nooit voor 18:00 uur gedragen. Het betreft de benamingen: White tie, cravate blanche en decorations.

Voorschriften voor de man

Van een man wordt er dan verwacht dat hij in een rokkostuum komt en van een vrouw dat zij in galajurk komt. Een rokkostuum voor de man bestaat dan uit de volgende items:

 • Beginnend bij een zwarte pantalon met enkele of dubbele bies (streep/boord), deze zit aan de zijkant van de broek
 • Daarna komt er boven de pantalon een wit katoenen overhemd met een hoge kraag. Doordat de hoge kraag rechtop staat, wordt hij ook wel rokhemd genoemd.
 • Over het rokhemd komt een wit piqué vest bij “white tie” en een zwart piqué vest bij “black tie”. Je herkent een piqué vest aan het katoen dat op een bepaalde manier geweven is, hierdoor ontstaan er speciale patronen op het gilet.
 • Over het piqué vest komt een zwarte jas, die aan de onderkant schuin gesneden panden heeft en aan de achterkant lang en in het midden gespleten is.
 • Je sluit je rokkostuum af met een wit zijden of zwart zijden strik, afhankelijk van de aanwijzingen op de uitnodiging. (N.B. zwart bij black tie en wit bij white tie)
 • Als schoenen neem je zwarte lakschoenen zonder gaatjes
 • Tijdens een gala wordt geen horloge gedragen, tenzij het een vestzakhorloge betreft.
 • Je rokkostuum is kompleet met een corsage aan de linkerkant van je revers. Voor de man moet de bloem met de kop omhoog. En neem er ook een mee voor de vrouw die je begeleidt. De corsage dient de kleuren van de galajurk te hebben en bestaat uit verschillende bloemen, die met de koppen naar beneden gedragen worden.
Voorschriften voor de vrouw

Voor de vrouw wil white tie zeggen dat ze een lange galajurk tot aan de hak draagt. Deze mag strapless of met een chique decolleté en wijd uiteenlopen.  De jurk heeft geen mouwen en is van een dunne soepele stof. Verder geldt:

 • Dat de kleur van de jurk zelf bepaald mag worden, maar bij white tie dus welk echt chique. Voor black tie geldt dat het iets minder chic mag en een cocktailjurk ook afdoende is.
 • Bij een galajurk kun je kiezen voor lange handschoenen, dit hoeft niet.
 • Om de jurk af te maken, is het gebruik van sieraden in overdaad aan te raden. Dit geldt zowel voor black tie als voor white tie. De armbanden worden daarbij over de handschoenen gedragen en de ringen eronder.
 • Ook voor vrouwen geldt dat ze geen horloge behoren te dragen.
 • Een galajurk is pas af als er een passende handtas bij gedragen wordt. En daarnaast mooie hoge hakken.
 • De corsage die door de man meegebracht wordt, moet vlak onder het sleutelbeen aan de linkerkant vastgemaakt worden.

Met de juiste outfit en de gala etiquette in gedachten kan de avond niet meer stuk. Lees daarom ook het artikel ‘volgens de gala-etiquette’.