Om goed voor de dag te kunnen komen is een juiste manier van het aanbrengen van make up wel erg handig, daarom hier enkele gebruiken om dit op de juiste manier te doen.
Blush aanbrengen
Blush of rouge wordt altijd na een foundation aangebracht, zodat het er gelijkmatiger uit komt te zien. Blush breng je aan om er nog gezonder, vrolijker en mooier uit te laten zien dan je al bent. De kleur van de blush kies je op basis van je huid- en haarkleur. Blusher is te koop in verschillende vormen: poedervorm, vloeibare vorm en crème. Poeders zijn eigenlijk voor alle huidtypes geschikt, crèmes zijn vooral voor de wat drogere huid en vloeibare blushers juist weer voor de wat vettere huid. Deze laatste zijn dan ook vaak olievrij. Een goede blusherkwast is heel belangrijk, deze moet groot en zacht zijn.
Draai vervolgens de kwast in de blush en verwijder het overtollige blush door over een tissue te wrijven. Door dan in de spiegel te kijken en te lachen, komen je appeltjes te voorschijn. Voorzie de lijn vlak onder je appeltjes tot aan de haarlijn met blush en doe dit met licht strijkende bewegingen. Mocht je teveel hebben aangebracht, dan is dit altijd nog te verwijderen door met een tissue zacht over je wangen heen te gaan. Gebruik je daarna een basispoeder om je blush te vervagen, dan kun je de tint vanaf je wangen naar je haarlijn van licht naar donker laten lopen.
Wenkbrauwen tekenen
Voor het tekenen van je wenkbrauwen is het noodzaak dat je zoveel mogelijk je natuurlijke vorm behoudt. Trek daarna een denkbeeldige lijn van je neusvleugel naar de hoek van je oog. De punt waar het potlood je wenkbrauwboog raakt, is het beginpunt. Doe dit ook met de buitenkant van je oog, om het eindpunt van je wenkbrauwboog te bepalen. Trek nu een lijn in de vorm van je boog van begin naar het eindpunt. Mocht er geen duidelijke vorm zichtbaar zijn, dan kun je het hoogste punt van je wenkbrauw bepalen door een denkbeeldige lijn te trekken van je neusvleugel langs je iris. Of je nu je hele wenkbrauw opnieuw natekent of je bestaande wenkbrauw wat wilt accentueren, je moet nu tussen de puntjes die je net hebt gezet, kleine streepjes tekenen en deze vervolgens met een wattenstaafje uitvagen om ze wat minder hard te doen overkomen.
Oogschaduw aanbrengen
Om oogschaduw goed er uit te laten zien, kun je het beste drie kleurtinten gebruiken van licht naar donker. De lichte kleur dient dan direct als basis en fixatie voor de andere tinten. De keuze voor de kleur hangt af van de kleur van je ogen.
- Bij blauw/grijze ogen gebruik je grijs, blauw, paars of zwart
- Bij groen/groenbruine ogen gebruik je bruin, abrikoos of mosgroen
- Bij bruine ogen gebruik je koper, brons, bruin of beige
Allereerst begin je met het aanbrengen van de lichte tint, breng deze aan van je ooglid tot aan je wenkbrauw. Breng daarna de medium kleur aan op je ooglid en net daarboven in je oogplooi. Breng tot slot de donkerste tint aan, net boven de wimperlijn.
Eyeliner aanbrengen
Make up aanbrengen doe je in deze volgorde. Eyeliner dus na oogschaduw. Dit kun je doen met een vloeibare eyeliner of met een oogpotlood. Vloeibare eyeliner aanbrengen is wat moeilijker dan oogpotlood, maar heeft als voordeel dat het beter blijft zitten en niet snel uitloopt. Imperfecties zijn daarentegen snel waar te nemen en het kan er dan hard en onnatuurlijk uitzien. Veeg eerst de overtollige eyeliner af voordat je begint met aanbrengen. Begin het aanbrengen daarna vanuit de binnenste ooghoek en trek het lijntje zo dicht mogelijk tegen je wimpers aan door naar je buitenste ooghoek. Laat de eyeliner eerst 10 seconden drogen alvorens een nieuwe laag aan te brengen. Een tweede laag kan een intensere blik geven, maar komt niet bij iedereen even goed uit. Dit geldt ook voor een laag op je onderste ooglid.
Mascara aanbrengen
Bij het aanbrengen van mascara is weinig ervaring nodig. Toch zijn er enkele belangrijke zaken bij het aanbrengen van mascara die handig zijn om te weten. Het borsteltje moet je met draaiende bewegingen uit het flesje halen, om te voorkomen dat er lucht in het flesje komt en de mascara voortijdig uitdroogt. Al de overtollige mascara kun je aan het flesje afstrijken. Vervolgens begin je met aanbrengen in zigzaggende bewegingen van je buitenste naar je binnenste wimpers. De zigzaggende beweging zorgt ervoor dat de mascara goed vanaf de basis tussen je wimpers komt. Eventuele klontjes kun je voorzichtig met je vingers weghalen. Na ongeveer een minuutje is de mascara droog en kun je al naar gelang je behoefte een tweede laag aanbrengen.
Lippenstift aanbrengen
Lippenstift breng je altijd als laatste aan. Als basis breng je eerst altijd een laag lippenbalsem aan, ter verzorging en om je lippen egaal te maken. Bovendien zorgt het ook voor fixatie. Om te voorkomen dat je lippenstift uitloopt gebruik je vervolgens een lipliner. Met een lipliner kun je je lippen tevens groter of kleiner laten lijken. Lipliner kies je in dezelfde kleur of donkerder dan je lippenstift. Begin met het aanbrengen in een van je mondhoeken en voorkom daarbij dat het lijntje van je bovenlip, je onderlip raakt. Dit zorgt voor een clownachtige look. Voor vollere lippen trek je het lijntje net voorbij je natuurlijke lipgrens en voor smallere lippen net binnen je natuurlijke lipgrens. Vul ook licht de rest van je lippen op, om te voorkomen dat je na een tijdje met een liplijntje rond blijft lopen. Hierna breng je je lippenstift aan, het liefst met een penseeltje om te voorkomen dat je te veel gebruikt. Begin vanuit het midden en vul je hele lippen op. Gebruik tenslotte een tissue om overtollige lippenstift te verwijderen en de laag te fixeren voordat je een tweede laag aanbrengt. Mocht je extra glanseffect willen dan kun je nog een laagje lipgloss aanbrengen. Alhoewel dit meer voor de avond is, kan het bij een bijzonder moment ook overdag.
Tot slot is het belangrijk om je gezicht – na een dag in de make up gezeten te hebben – wel ook weer goed te reinigen. Je brengt make up aan om er nog mooier uit te zien, maar het moet natuurlijk niet je natuurlijke look verpesten, door slecht verwijderde lagen make up.